2008/07/11

Utána néztem - alap dolgok

PATCHWORK ( FOLTVARRÁS )

Foltvarrás történelem

A patchwork - magyarul foltvarrás - néhány éve vált divatos elfoglaltsággá. Az Egyesült Államokban, ahonnan az ötlet származik, állítólag több mint 13 millióan varrnak ezzel a technikával. Magyarországi elterjedése jórészt az utóbbi évtizedben hatalmas példányszámban megjelenő, lakáskultúrával és szabás-varrással foglalkozó magazinoknak köszönhető.

De mit is jelent a foltvarrás? Az ember fogja a mindenféle színű, mintájú kis anyagokat és összevarrja. Nem egy nagy ötlet - mondhatnánk. Természetesen a takarékos telepes asszonyok találták ki, hogy egy csepp anyag se menjen veszendőbe. Az ötlet valóban nem korszakalkotó, de mivel az anyagok, a színek, a minták variációja számtalan, mindenki kiélheti ötletességét, fantáziáját. Nem létezik két egyforma foltmunka. A legjobb az egészben, hogy nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak egy kis türelem, ízlés, fantázia. Természetesen vannak ismert technikák, amelyek gyorsítják, egyszerűsítik a varrást. Léteznek népszerű minták, ezekhez most már nálunk is könnyen hozzá lehet jutni.

Patchwork (Quilt) kifejezések:
Árokban való öltés (Stich in the ditch): Két anyag szegélyében való öltés.

Átló (Bias): Az anyagdarabka átlója. A valódi átló 45 fokos szöget zár be az anyag mindkét oldalával. Az anyagnak az átló mentén a legnagyobb a szakítószilárdsága.

Bélés (Batting): A quilt középső rétege, ami tömötté és meleggé teszi.

Blokk (Block): Négyzet alakú egység, amit általában több anyagdarabból varrnak össze speciális minta szerint. A blokkokat kombinálva jön létre a quilt felső rétege.

Csíkillesztés (Strip-piecing): Hosszú anyagcsíkokból kialakított díszítő minta, ami úgy jön létre, hogy az anyagcsíkokat összeöltögetik, haránt irányban elvágják, majd a darabokat összeöltik a díszítő mintának megfelelően.

Elrendezés (Set): Az a mód, ahogy az egyes blokkokat elrendezik a quilten, vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan is el lehet rendezni az egyes blokkokat.

Épszél (Selvage): Szőtt/szövött anyag hosszanti befejezett végei.

Határvonal (Border): Anyagcsíkok, amik keretet alkotnak a quilt köré, lehet egyszerű vagy darabokból álló.

Hátlap (Backing): A quilt alsó rétegeként használt anyag

Kötés (Binding): Anyagcsík, amit arra használnak, hogy a quilt rétegeinek széleit körülfogja.

Kövér negyed (Fat quarter): (kb.) 0,45 m-nyi anyag, amit középen elvágtak, így egy 46 cm X 56 cm-es anyagot kapunk, ami megegyezik 1/4 yard (kb.0,23 m) anyaggal (1 yard=0,914 m)

Kövér nyolcad (Fat eighth): (kb.) 0,23 m-nyi anyag, amit középen elvágtak, így egy 23 cm X 56 cm-es anyagot kapunk, ami megegyezik 1/8 yard (kb.0,11 m) anyaggal(1 yard=0,914 m)

Láncöltés (Chainstiching): Több anyagdarab összevarrása anélkül, hogy megszakadna az öltés az egyes darabok között, más néven láncolás.

Medál (Medallion quilt) : központi motívum, általában többszörös keretben.

Minta quilt (Sampler quilt): Több, különböző blokkból kialakított quilt, ahelyett, hogy egy blokk ismétlődéséből jönne létre a minta.

Minta, séma (Template): műanyagból vagy kartonpapírból készült séma, amit arra használnak, hogy kijelölje a vágás vagy az öltések helyét, amit vagy körbevágnak vagy e mentén varrnak.

(Össze)kötött quilt (Tied quilt): Olyan quilt, amit szalag vagy fonál tart össze, nem öltések.

Piecing: anyagdarabkák összeöltögetése, amivel egy nagyobb egységhez jutunk.

Quilt: három rétegből álló ágytakaró vagy falvédő, a felső réteg darabokból összeállított rész, ún. blokkokból áll. A középső réteg puha, meleg anyagból, vatta, vatelin készül, az alsó réteg általában egy darabból készül, ez ad tartást az elkészült darabnak.

Quilting: A felső anyagon, a bélésen és a hátlapon való átöltés, mely kialakítja a mintát és összetartja az egyes részeket.

Rátét (Appliqué) : Anyagból kivágott alakzat, amit egy másik anyagra öltögetnek.

Sablon nélküli (Template-free): A darabokat nem sablon, hanem egy vonalzó segítségével vágják ki az anyagból.

Sarokpánt, sarkos illesztés (Miter):a sarkok összekapcsolása 45 fokos szögben.

Stílus (Style): A quiltre jellemző egyedi minta.

Szabadkézi quilt technika (Freehand quilting): Miközben varrógéppel varrunk, kezünkkel kísérjük, más néven quilt készítése szabad mozgással, mozdulatokkal.

Szál (Grain): A hossz- és keresztirányú szálak egy szövött anyagban, amik kialakítják az anyag szerkezetét. A hosszirányú szálak párhuzamosan futnak az anyag ép szélével. A keresztirányú szálak az ép szélre merőleges irányban futnak, ebben az irányban kicsit jobban nyúlik az anyag.

Szalagozás (Sashing): Egymáshoz varrt anyagcsíkok, amik a blokkokat választják el, másik nevük: rács (lattice).


JÓ TANÁCSOK:

 • Fontos, hogy a munka kezdetén legyen megfelelő színű, mennyiségű és minőségű textiled. Méghozzá termé-
  szetes, egyszínű vagy színes, apró mintás (sűrű csíkos vagy apró kockás), nem túl harsány, de egymással harmonizáló színű, jó minőségű (szín-
  tartó, legalább 30 Celsius-fokon mosható) pamutanyag.

 • Az anyagot a minták kiszabása előtt ajánlatos forró vízzel nyakon önteni és hagyni kihűlni a vízben (ez a beavatás), majd száradás után átvasalni.

 • Szükség van jó minőségű szabóollóra, tűre, gombostűre, kockás papírra, ceruzára, radírra, centiméterre, szabókrétára (vagy maradék szappandarabra), és vékony, de tartós kartonpapírra a sablonkészítéshez. És nem hiányozhat egy hosszú, egyenes és egy derékszögű vonalzó sem!

 • Ne görcsölj, hiszen házi használatra vagy ajándékba nem kell geometriai pontosságú mesterművet készítened. Az a fontos, hogy az egymás melletti minták derékszögben találkozzanak és a varrásvonalak párhuzamosan fussanak a mintával. Így lesz harmonikus az összhatás.

 • Először mindig vágd ki az összes textilfoltot, majd állítsd egymás mellé őket, hogy még összevarrás előtt egyben lásd a kompozíciót.

 • Varrás előtt pontosan illeszd össze a darabokat, tűzd őket egymáshoz gom-
  bostűvel, hogy ne csússzanak szét. Minél pontosabb az illesztés, annál szebb lesz a kész munka!

 • Ha magad tervezel egy mintát, a tervezésnél mindig hagyj rá az egyes darabokra 7 mm-t, amennyi egy átlagos varrógép talpszélessége.

  És most indulhatsz bevásárolni, vagy kutatni a varrós dobozban, hogy megfelelő anyagokat találj az első, elkészítendő darabhoz, egy takaróhoz!

  ( az oldal szöveges részéhez felhasználtam a www.noklapja.hu egyes cikkeit )


  MINTÁK:


 • Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Kiváncsiak rám :)))