2008/12/04

Egy kis "Angyal - tan"

Egy kis Angyal- Tan :)


Az angyalok a hitvilágtól függetlenül a Mindenható és az emberiség közötti kapcsolat elsőrangú fenntartói.
Történetükről, világukról és mitológiájukról azonban alig hallani.
Ezért nem is csoda, hogy kevesen tudják , kik azok a kerubok, mi a különbség az angyalok és arkangyalok között, vagy miért buktak meg a bukott angyalok?
Az egyházi hagyomány szerint az angyalok 9 rendbe sorolhatóak, ezek felett pedig 3 hierarchia őrködiIde tartoznak a SZERÁFOK, a KERUBOK és a TRÓNUSOK, ők az Istenhez legközelebb álló lények.
Alattuk az URALMAK, ERŐK és a HATALMASSÁGOK rendje sorakozik.
A harmadik hierarchia rendjei a FEJEDELEMSÉGEK az ARKANGYALOK és az ANGYALOK. Ők állnak a legközelebb az emberekhez.

A kereszténységben 4 arkangyal ismert: Mihály, Gábriel, Rafael, Uriel.
A bukott angyalok a Kapuk őrzőiként a felső és alsó világokat különítik el „királyságukkal”.
Anael, Lucifer és Belzebub képviselik a sötétebb oldal erőit, energiáit.
A modern ezoterikus felfogás szerint ezek a lények fénytestként vagy energiaként mindannyiunkban megtalálhatóak elsősorban az egyéni szándék, akarat befolyásolja.
A pozitív gondolatok és agyhullámok segítségével többletenergiaként a Felső világ angyalai a legnehezebb problémákon is átsegítenek bennünket.
Ezért bártan díszítsük lakásunkat ezekkel az oltalmazó angyalkákkal.Kitekintés a nyagyvilágba egy pár érdekesség:

Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a karácsony, mely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez. Igazán meghatározó ünnepnappá azonban csak sokkal késõbb vált, sõt a karácsonyfa állítása és a karácsonyi üdvözlõ lapok küldése alig kétszáz éves. A karácsony a legboldogabb ünnep egész évben, középpontjában a szeretet és a család áll. Népszerûségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, ám a szokások különbözõek

Írország
A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak a számára.

Spanyolország
Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Január 6-án a vízkereszt napján, amikor mi fát bontunk, pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Belgium
A gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tûzhely közelében lévõ zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a fõétel pedig töltött pulyka.

Mexikó
Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyûket és gyertyákat erõsítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Norvégia
Karácsonyeste csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyõfát a családok ? kéz a kézben ? körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Kenya
Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tûzön. Ilyenkor a távol élõ családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.


Svédország
Karácsony reggelén a templomok égõ gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

Anglia
A gyerekek még idõben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha elõször az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Finnország
A Mikulás érkezése elõtt a finnek szaunáznak egyet. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Ukrajna
A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szõrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Olaszország
Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevû jó boszorkány. Söprûjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belõle. Ez emlékezteti õket a szerény idõkre, és ez hoz szerencsét nekik a következõ új évben.

Ausztria
A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyû. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtõ szobába.

Libanon
A családok karácsony elõtt egy hónappal gabonamagvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. A barlang Jézus születésének helyszínére utal.

Franciaország
A kisebb gyerekek kikészítik cipõiket a tûzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnõttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

Németország
A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erõsített színes gyertyaégõket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Új-Zéland
A karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban, vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hõtött sört fogyasztanak.

Dél-Afrika
Itt is nyáron van karácsony. A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben rendszerint valami ennivaló finomság van.
Ausztrália
A Mikulás ?szánját? nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Csehország
Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövõt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyûjével.

Lettország
A lettek szerint a Mikulás a szentestétõl számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Portugália
Az ajándékok a tûzhely mellett felsorakoztatott cipõkbe kerülnek. Az ünnepi vacsora: sózott, szárított tõkehal burgonyával.

Svájc
Zürichben ilyenkor mese villamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.

Amerikai Egyesült Államok
Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülõk még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz.


( a képek illusztrációk)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Kiváncsiak rám :)))