2008/12/15

Mézeskalács

Mézeskalács

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott ajándék, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

Története
A méz hosszú időn át pótolhatatlan volt, megbecsülése a belőle készített tésztára is átment ez ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos királyunk idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács készítés is nyugatról jött Magyarországra.
A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal "mézes báb"-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata.
A
méz volt a nádcukor, majd a répacukor modernkori elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele. A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel "mézesbábos" céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a "Jancsi és Juliskában" szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács.

Mézeskalács
Kedvelt vásári ajándékok voltak: mézeskalács szív, huszár, kard, baba, tányér.

Készítése
A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.
Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.


A formázás több módon történhet:
Kézzel. Szaggató formákkal, melyek fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keret.
Ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.
Ezután a kalácsokat általában díszítik, kisütik.

Díszítése A mézeskalácsot többféle módon díszíthetik:
Írókázás: tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb
Bevonják (a minták alapozásához)
tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
piros festékkel, mely hagyományos vásári díszítés alapja
egyenletes tojáshabbal, melytől
fehér lesz
kakaó folyadékkal, melytől barna lesz
Magvakat nyomkodnak belé (
napraforgó, tök, mandula, kardamomi szezám magját)
Egyéb díszítő elemek
tükördarab
dekorációs papír

Külső hivatkozások
Mézes receptek
Tar Károly: Erdélyi Mézeskalács a MEK-ben
Petrits Mézeskalácsos – A mézeskalácsosság egykor és ma
Mézeskalácsos Ház – A mézeskalácsosságról – szimbolika
A mézeskalács története
http://www.mesterporta.hu/mp011157.html&hid=7426 Sok ezer éve kezdődött a mézeskalács históriája (készítésének leírása)
Magyar Folklór Múzeum
Mézeskalács képgaléria
A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9zeskal%C3%A1cs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))