2010/09/14

Klagenfurti beszámoló

Sokan kérdeztétek, mit is keresek Klagenfurtba...egy kis beszámoló ...l.

Az úgy volt, hogy :)))................ az iskola ahol dolgozom (a Dávid Művészeti Szabadiskola) iskolatitkárként és oktatóként, egy közös Európai projektben vesz részt, melynek címe: " Tanulni az élet végéig".
Társult a Klagenfurti Művészeti és Filozófiai Szabadegyetemmel, melynek keretében először a klagenfurti egyetem mutatkozott be Magyarországon kétszer, először Százhalombatttán a Matrica Múzeumban, majd  másodszor a Karinthy szalonban Budapesten, és most az iskolánk anyaga lett meghíva Klagenfurtba egy közös kiállítás erejéig.
Ennek az apropójából mentünk ki Klagenfurtba kis busszal  (a végén csak a 6-an ) és képviseltük az iskolát.
Hétfő hajnalban indultunk 1/23-ra értünk oda és a kiállítás megnyitóig csak pár óra volt így csak éppen -hogy átrohantunk a városon és a fontosabb dolgokat megkerestük, de így se jutott nagyon sok mindenre idő, de a jövőre újra megyünk, most már biztos, hogy több napra és meg fogjuk nézni az össze látnivalót:)))
Sajnos szervezési malőr miatt csak mentünk és jöttünk:) így igen fárasztó út volt majd 12 órát buszban tölteni:(, de az élmény kárpótolt mindenért. A táj csodálatos, a hely fantasztikus, érdemes oda látogatni.....
Na hova is:)......................
Klagenfurt
Klagenfurt Landhaus 31072008 01.jpg
Klagenfurt címere
Klagenfurt címere
Közigazgatás
Ország Ausztria Ausztria
Tartomány Karintia
Rang önálló tartományi város
Polgármester Christian Scheider
Irányítószám 9020
Testvértelepülései Zalaegerszeg
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Népsűrűség 750 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság 446 m
Terület 120,11 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Klagenfurt  (Ausztria)
Klagenfurt
Klagenfurt

Klagenfurt weboldala
Klagenfurt város Ausztriában. Karintia tartomány fővárosa. Nevezik a virágok városának is.


Fekvése

 

Klagenfurt Karintia 90 000 lakosú fővárosa a róla elnevezett tágabb medencében, a Wörthi-tó (Wörthersee) keleti végében. A város 445 méter tengerszintfeletti magasságban fekszik. A tópartig csak az utóbbi időkben nyújtózkodott ki. Fontos vasúti és közúti csomópont. Északkeleti részét a Glan folyó szeli át, amely 8 km-rel keletebbre a Gurkba ömlik.

Története

  • A város az évszázadok során többször leégett, és mindig korszerűen épült újjá, ezért ma is egy modern város benyomását kelti. A város falait 1809-ben a franciák lerombolták, s a várfalak helyén keletkezett a körút. A város ismert jelképe egy hatalmas sárkány (Lindwurm).
  • A monda szerint a mai város helyén elterülő mocsárvidéken egy óriási sárkány lakott, mely emberekkel táplálkozott. A monda történelmi alapja, hogy a Glan mocsaras gázlója sok emberéletet követelt. A sárkány már 1287-ben került a város címerébe. A másik hagyomány, amely szerint Klagenfurt nevének első tagja a Klagen - panasz szóból ered, a panasz pedig a sárkány vérengzéséből ered.
Klagenfurt alapításának éve 1161-1181. Az alapító főúr II. Sponheimi Ulrich herceg volt. Városi jogokat 1338-ban II. Albert hercegtől kapott. A városi polgárok sokat küzdöttek a hatalmaskodó nemesség ellen. 1476-ban a törökök támadták meg a várost, részben felégették, majd 1514-ben újra leégett. I. Miksa a karantán nemességnek adta azzal, hogy újjáépítik, és megerősítik várát. Még mielőtt hozzákezdhettek volna, 1519-ben újra leégett, de ekkor a város már Karintia fővárosa volt. Az akkor épített városfalak a franciák 1809-es betörésig kitartottak. Az ellenreformáció idején sok szerzetesrend költözött ide, s ekkor kapta a város barokk arculatát. Klagenfurt nagyarányú fejlődése Trieszt szabadkikötővé nyilvánítása után (1719) kezdődött meg, kiépítették a tenger felé a Loibl hágót.
1789-ben a gurki püspök is ide költözött, s ma is itt van a székhelye. 1919-ben néhány hónapig jugoszláv csapatok tartották megszállva. Harcok törtek ki, amelyeknek az 1920. október 10-ei népszavazás vetett véget. A főváros újra felvirágzott, élénk, jól szervezett idegenforgalma jelentős.



A klagenfurti Városháza

A Dómtér Klagenfurtban

Magyar vonatkozások :   Itt tartották internálva Görgey Artúr tábornokot 1849-1867 között.

 

Karintia

A tartomány nyugaton Kelet-Tirollal, északon és északkeleten Salzburggal és Stájerországgal, délen pedig Szlovéniával és Olaszország Friaul és Velence régióival határos. A tartomány határainak a teljes hossza mintegy 280 km-t tesz ki. A Klagenfurti-medencében, amit északról az Zentralalpen, délről pedig a Karawanken határol, fekszik a tartományi főváros, Klagenfurt. Klagenfurttól nyugatra található a Wörthi-tó, ami a többi karintiai tóval együtt a nyári turizmus legfontosabb célterülete. Karintia hegyvidékén számos völgy található, amelyek közül a legnagyobbak a Möll, a Dráva, a Gail, a Rosen, a Juan és a Lavant völgye. Legjelentősebb folyója a Dráva.


Klagenfurt


Klagenfurt, a Wörthi-tó rózsája, Európa egyik legmelegebb és legnagyobb alpesi tavának partján fekszik. Nyáron mediterrán klíma, télen felhõtlen, napfényes napok, õsszel színes, aranyló természet, tavasszal pedig lüktetõ életvidámság és enyhe éghajlat várja az üdülõvendégeket a 90.000 lakosú városban.
Klagenfurt Európa egyik legnagyobb alpesi tavának partján fekszik. A város Ausztria egyik legszebb óvárosával büszkélkedhet és ezért már háromszor is megkapta az Európai Nostra diplomát. A városban tett séta alkalmával a látogatók csodálatos reneszánsz belsõ udvarokat fedezhetnek fel, amelyekben ma modern üzlethelyiségek, lokálok és hangulatos éttermek találhatóak. A Neuen Platzon a vízköpõ sárkány, a város kõvé dermedt jelképe meséli el a település megalakulásának mondáját.

Klagenfurt Ausztria egyik legszebb óvárosával büszkélkedhet és ezért már háromszor is megkapta az Európai Nostra diplomát. A városban tett séta alkalmával a látogatók csodálatos reneszánsz belsõ udvarokat fedezhetnek fel, amelyekben ma modern üzlethelyiségek, lokálok és hangulatos éttermek találhatóak. 


A kastélyokban tett látogatások során a vendégek idõutazást tehetnek a középkorba, emellett számos nemzetközi hírnévnek örvendõ múzeum és galéria csábít kulturális felüdülésre: a Modern Mûvészetek Múzeumától a tartományi múzeum római leletein (köztük a híres „Magdalensbergi ifjú“), a Címerek termén és az Egyházmegyei Múzeumon át egészen a tartományi székház galériájáig terjed a széles választék.




 

Minimundus
 
A miniatűr városban az egész világ híres épületei megtalálhatók 1:25 arányban lekicsinyítve. Több, mint másfélszáz épület makettje látható. Nem messze a bejárattól látható a New York-i Szabadság-szobor, közelében a Fehér Ház. Látható többek között a Pisai ferde torony, Párizsi diadalív, Eiffel-torony, Londoni Tower, Velencei harangtorony, egy Loire menti kastély, az isztambuli Kék Mecset, a Tádzs Mahal, a bécsi Stefansdom, Schönbrunni kastély, Belvedere, Práter óriáskereke, a budai Halászbástya. Európa minivárosai közül ez az egyetlen, ahol magyar épület modelljét is kiállították.


Városi Színház
1910-ben épült Jugendstilben, azaz szecessziós stílusban. Megemlíthető itt az is, hogy Klagenfurt az egyetlen tartományi főváros, amelyben városi és nem tartományi színház van. A színház körül jött létre a város kulturális negyede, egy jó nevű galériával (ún. Kleinmayrhaus). Kissé távolabb áll az 1914-ben készült Művészház, teli szecessziós elemekkel, és rengeteg más kiállító terem is található erre. Ha átmegyünk a Radetzky- Straßén, akkor eljuthatunk Klagenfurt gyönyörű üdülőterületéhez, a Kreuzberglhez.
Landesmuseum
A Völkermarkter Ringen sétálva déli irányba találhatjuk meg a Landesmuseumot. Itt rengeteg természetrajzi, néprajzi és történelmi emléket is megtekinthetünk. A természettudományi részlegén rendkívüli és különleges ásványgyűjteményt, és egy nagyszabású növénygyűjteményt is láthatunk. A történeti részben a város számos történelmi emlékét őrzik, többek között bronzkorból származókat és egy mozaikpadlót Virunumból, az I. századból. A múzeum kincsei közé tartozik még a Teurniából való kelta-római leletek, középkori címerek, festmények és egyéb műalkotások. A néprajzi részlégben pedig megismerhetjük Karintia szokásait, hagyományait és az ezekhez kapcsolódó tárgyakat, eszközöket. Megtekinthetünk itt egy parasztszobát, szerszámokat, eszközöket, továbbá teljes karintiai népviseleti gyűjteménnyel is rendelkezik a múzeum.






és ahogy én láttam:)))



Szép napot ! by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))