2011/02/03

Népi Iparművészeti Kiállítás ..ahogy én láttam...

Gabi barátnémmal elmentünk a nem rég megnyílt Népi Iparművészeti kiállításra.

" Népi iparművészeti múzeum nyílik Budapesten




2011 a Hagyományok Éve: a Hagyományok Háza a 10., a Magyar Állami Népi Együttes pedig a 60. születésnapját ünnepli idén, és a kettős évforduló apropóján egész évben ünnepi programokkal, rendezvényekkel várják a látogatókat. A jubileumi év nyitányaként január 14-én új múzeum nyílik a Fő utca 6. szám alatt: a Népi Iparművészeti Múzeumban a népi kézműves mesterségek képviselői mutatkoznak be.
A Hagyományok Háza (HH) munkatársainak régi álma válik most valóra, mostanáig ugyanis szinte csak papíron létezett a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. 2004-ben a HH munkatársai azzal szembesültek, hogy 8712 tétellel a házhoz csatolták a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumot, amelynek azonban nemhogy kiállítóhelye nem volt, de még használható leltára sem, ráadásul a tárgyak egy része az ország különböző részeibe került, gyakran anélkül, hogy ennek bármiféle írásos nyoma maradt volna. A gyűjtemény az ötvenes, hatvanas években kezdett kialakulni, amikor az addig a népművészetben alkalmazott minták, díszítések, formák megjelentek modern használati tárgyakon. Ezeket a Népi Iparművészeti Tanács zsűrizte és gyűjtötte, ez a szervezet azonban a rendszerváltás után megszűnt.
Amikor a gyűjtemény 2004-ben a Hagyományok Házához került, a munkatársak rögtön elkezdték felkutatni, leltárba venni a tárgyakat. A kollekciót az elmúlt években néhányszor pályázatokon elnyert pénzekből friss darabokkal is bővítették. Jelenleg majdnem tízezer tárgy található a Hagyományok Házában, ezeknek évek óta kerestek kiállítótermet (a hatalmas anyagból az elmúlt évek időszaki kiállításain néhány darabot már láthatott a közönség a Hagyományok Háza Szilágyi Dezső téri kiállítótermében, ez a helyszín azonban sem méreteiben, sem technikai felszereltségében nem felel meg egy jelentős múzeum követelményeinek). Végül 2008-ban az I. kerületi önkormányzat segített: a Fő utca 6. szám alatti gazdátlan helyiségeket kapták meg a múzeum céljaira. Ezeket sikerült felújítani és alkalmassá tenni kiállítások megrendezésére, valamint a speciális hőmérsékletet és páratartalmat igénylő tárgyak raktározására.
A múzeumot január 14-én délután 15 órakor Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, Kálnoki-Gyöngyössy Márton (helyettes államtitkár, NEFMI) és Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató nyitja meg. Vezetője Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza osztályvezetője lesz, a múzeum eleinte négy, majd a turistaszezonban remélhetőleg napi nyolc órában várja a látogatókat.
Népi iparművészetünk elmúlt 50 éve; Alkotók – tárgyak – folyamatok – ez a címe a most nyíló Népi Iparművészeti Múzeum állandó kiállításának, amely jól szimbolizálja, mire is számíthat a látogató: az elmúlt fél évszázadban gyűjtött és keletkezett népi iparművészeti alkotások átfogó, reprezentatív kollekciójára.
A kiállítás célja elsődlegesen az, hogy a hazai és a nemzetközi nagyközönségnek megmutassuk azt a gazdag és színes tárgyi anyagot, amelyet múzeumunkban elődeink a 1960-as évektől napjainkig felhalmoztak.  
A másodlagos cél, hogy a kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó kiadványok, foglakozások segédanyagként szolgáljanak az oktatás minden szintjén az általános iskolától az egyetemig, illeszkedve a tanulók tudásszintjéhez. A Népi Iparművészeti Múzeumban professzionális körülmények között tarthatók múzeumpedagógiai órák, ismeretterjesztő foglalkozások.
A múzeum létrehozói harmadsorban tisztelegni szeretnének azok előtt az alkotók előtt, akik munkájukkal életben tartották a XX. századi tárgyi népművészetet. Időszaki kiállítás lesz például a tervek szerint a Hevesi Szőttespályázatra érkezett alkotásokból válogatott tárlat, amely augusztusban látható Hevesen, majd ezután érkezik Budapestre, vagy a Körmendi Fazekaspályázat tárlata is." ( kultura.hu)
10 óra beszéltünk meg talit a Battyhányi téren... és szépen ráérősen ,el sétáltunk a Clark Ádám térig, hogy megnézzük a Hagyományok Háza által létrehozott kiállítás ( Fő út 6)
Az első döbbenet, hogy csak 13-tól van nyitva.... na visszasétáltunka Mester Portáig benéztünk, beszélgettünk az árussokkal.. majd menéztük a kiállító helyet is, ha már ott voltunk, majd a Battyi felett leültünk egy kávézóba beszélgetni...
Úgy elbeszélgettük az időt, hogy végül 14-óra lett így ,úgy düntöttünk, hogy újra elmegyünk és megnézzük ezt a kiállítást... 
Érdekes és tanulságos. Nekem kissé még befejezetlen, sok tájegység és kézműves szakmai még megjelenítés, említés szinte sincs... de ez biztos még változik.... azért fotóztunk

Íme....

                                Látkép...............
                                             Fekete kerámiák
                                             Hímzések
                                            Szövések
                                          Hódmezővásárhelyi étkészlet
                                                   Bokályok, Mihók , Buttelák
                                              Borosedények

                                             Tálak - vagy 60 cm-esek ...
                                egy kis +

 
Szép napot ! by Szaszi

1 megjegyzés:

Kiváncsiak rám :)))