2011/08/08


Csodás pár napot töltöttünk el a horvátországi  Vir szigeten.
Vir sziget a zadari szigetvilághoz tartozó 300 sziget egyike. Legnagyobb települései Vir, Lozice, Slatina, és Torovi. A sziget lakossága 1700 fő, területe pedig 22,3 km2. Vir szigetét a szárazföldtől a 300 méter széles, 3 méter mély Privlaka-csatorna választja el, a szárazfölddel egy híd köti össze. A sziget tájképére főleg a sziklák, a szőlőültetvények, és az olaj- és fügefák jellemzőek. A sziget három dombja közül a legmagasabb a Barbenjak, 116 méter magas. A kavicsos strandok mellett több homokos part is található itt. Előnyös elhelyezkedésének köszönhetően gyorsan el lehet jutni innen népszerű horvátországi kirándulási helyszínekre: Vir négy nemzeti parkhoz is közel van, ezek a Paklenica, a Kornati, Plitvicei tavak, és a Krka vízesés, és Zadartól is mindössze 26 km-re található. A sziget a Viri Nyári Fesztiválról is híres. 

Az első pár nap magáról a tengerről és a fürdésről szólt felfedeznei a csodálatos kis sziget eldugott kis part szakaszait, fürödni, búvárkodni.
A negyedik nap be látogattunk Zadarba ott is az Óvárosban, ami valami csoda...Ha arra jártok mindenképp nézzétek meg.

Jó volt és semmi nem hiányzott az aktív pihenéshez-teljes kikapcsolódás, pihenés:)semmi Tv, se rádió, se net :)



















A 7 legfőbb ok, amiért Vir szigetre érdemes ellátogatnod?:

"Közel" van
Vir sziget Budapestről mindössze 6 óra alatt kényelmesen elérhető autópályán - ha hajnalban elindulsz, kora délután már fürödhetsz is a tengerben Csak nem szombaton menjél és gyere haza, mert akkor Zágrábnál több mint 1 órát is várakozhatsz az autópálya fizető kapuknál...

Híd vezet a szigetre - nem kell a kompra várnod
Vir szigetre éjjel-nappal ingyenesen használható híd vezet. Ha itt nyaralsz, nem kell kompra várnod a tűző napon órákon keresztül. Ha fel akarod fedezni a környéket, akkor sem vagy a komp menetidejéhez kötve, bármikor elindulhatsz

Másfél órányi távolságon belül számtalan látnivalót találsz
Vir sziget Dalmácia középső részén fekszik, pont olyan helyen, ahol kényelmesen, legfeljebb másfél óra utazásra elérhetőek Horvátország szebbnél szebb nemzeti parkjai, különböző ókori nevezetességek, különféle kis szigetek.

Vir szigeten és a környéken találhatók Horvátországban egyedülálló, valóban HOMOKOS strandok
Vir szigeten és a környéken valóban finom homokú, lassan mélyülő strandokat talál, amelyek ajánlottak pl. kisgyermekes családoknak is.  A sziget keleti csücskétől található Horvátország leghosszabb egybefüggő homokos partszakasza. A strand valóban finomhomokos és lassan mélyül, így  nem ér a helyszínen meglepetés azért, mert a gyönyörű légifotón mesésnek tűnő strand a valóságban aprókavicsos vagy köves, ráadásul rengetegen vannak

Kristálytiszta tenger 
Vir sziget partszakasza nagyrészt sziklás-köves, ezért a homokos strandok mellet megtalálhatóak a kristálytiszta köves-kavicsos strandok is, amelyek felejthetetlen élményt nyújtanak az úszás, búvárkodás kedvelőinek.
 

szigeten rejtett homokos öblöket is találsz - elkerülheted a zsúfolt strandokat
A sziget csendes, rejtett öblökben gazdag  - ha kisgyermekkel utazol érdemes felkeresned ezeket a lakott területektől kissé kívül eső partszakaszokat. Leginkább azoknak ajánljuk, akik a zajos, zsúfolt strandok helyett szívesebben töltik el a napot csendes helyen, a lakott területektől távolabb.

Hajózási lehetőség
Vir sziget tagolt és rendkívül változatos partszakasza, a környék kis lakatlan szigetei nagyszerű lehetőséget kínál a hajókázásra. A szigeten számtalan apartman, panzió kínál csónakázási-hajókázási lehetőségeket, mely felejthetetlen élmény még a tapasztalt hajósoknak is.

Szép napot ! by Szaszi

1 megjegyzés:

  1. Olyan jó,hogy ezeket leírtad,nagyon köszönöm!!!!Néhány napra szeretnénk tengerpartra menni.....

    VálaszTörlés

Kiváncsiak rám :)))