2012/08/26

Industrial...

Ismeritek ezt a szót - INDUSTRIAL ? Valószínűleg...:)

Kicsit utána néztem.. mit is takar a szó...

Egy lakberendezési stílust? Zenei stílust ? 
IGEN.. kissé hajaz a gótikus stílusra.. de

Igazából Újrahasznosított, kopottas ipari dolgok rejlenek- jelennek meg a szó mögött...

Ami elsőre nekem az eszembe jut ha ezt a szót hallom :
-gigantikus, loft, tágas tér, ipari, gyári,
 -fém fa üveg lenvászon
-Fekete-barna-natur-ezüst rozsda...
-Drót, cső, betűk számok feliratok...

Újrahasznosítás, átgondolás...

Igen ez mind együttvéve az INDUSTRIAL Style- Industrial chic:)
Magyarországon még kevés követője van... de egyet azért találtam...ahol csodás kiegészítőket, bútorokat találsz, ha e jegyben szeretnéd berendezni az otthonod...


vagy a frenchdesign.blogspot.com

De vadászhatsz a vaterán vagy egy egy gyár területén is :)))
Az industrial stílus és a LOFT lakások összefüggnek-
nézzük csak mi is az a LOFT lakás...
Egyre többször olvasunk arról Magyarországon, hogy "loft" lakás.
 Nem tudom, mindenki tudja-e, hogy mit jelent. Azt jelenti, hogy a régi és már használaton kívüli gyárépületek hatalmas belső tereiben lakásokat alakítanak ki. Ezeknek az a különlegességük, hogy őrült nagyok a szobáik, rendkívül nagy a belmagasságuk, tehát szárnyalhat lakójuk fantáziája bőven, hogyan rendezi be, hogyan használja. 

Régi, lerobbant gyárépületek felújításával jönnek létre az óriási ablakokon át betóduló fényárban úszó végtelen terek. A kezdet kezdetén párizsi művészek keresték a módját annak, hogy kevés pénzből létrehozzák az alkotóműhely, a kiállítócsarnok és az otthon kényelmét egy időben nyújtó komplex megoldást, mígnem rájöttek, hogy az elhagyott üzemek, raktárépületek tálcán kínálják ennek a lehetőségét. A 80-as években az USA keleti partvidékének metropoliszaiban - New Yorkban, Bostonban, Philadelphiában - majd fokozatosan terjedve az egész országban egyre kelendőbbek lettek a loft lakások.
Eredetileg a loftlakások az 1800-as évek Párizsának tetőtéri lakásait jelentették, ahol előszeretettel éltek a kor művészei. Később az 1930-as években Amerika nagyvárosaiban jelent meg ismét a fogalom, amikor az elhagyatott gyárnegyedekben művészek és lakásfoglalók telepedtek le. A mai értelemben vett loft a világ egyik legkülönlegesebb ingatlantrendje, amely az 1970-es években indult el hódító körútjára Anglia nagy iparvárosaiból, ugyanis Liverpoolban és Manchesterben ekkor kezdték el lakás- és irodai célra átalakítani a használaton kívüli gyár- és raktárépületeket. Amerikában, Dániában, Angliában már modern loftlakások is vannak, vagyis vadonatúj projektek keretében ilyen típusú lakások épülnek. A régi épületek és az új házak összehangolására is van külföldi példa, például Stockholmban előfordul, hogy a régi épületforma egy ponton átmegy modern, minimalista formába.

Mi jellemző a loftokra?

A loftra a hatalmas, 5-8 méteres belmagasság jellemző, ahol hatalmas tereket alakítanak ki, amelyeken belül galériákkal osztják a tereket, így akár a belső tér két szintre is tagolható. A multifunkcionális lakótérből néhány, kis alapterületű részt leválasztanak az intimszféra számára (háló, wc stb.). Mindenféleképpen egyfajta modern életérzés jellemzi ezt az ingatlantípust, ahol a minimalista elemek keverednek az „indusztriális” fílinggel. Utóbbira jellemző például a gépészeti elemek dizájnos formában való megjelenítése a belső lakótérben, a nyers beton, a látszó téglafelületek és a naturális gerendák is a belső dizájn részei, valamint a hatalmas ablakok is a régi gyárfunkció világát idézik.

A stílusirányzat alapvető jellemzői:
- Régi gyárakban, üzemcsarnokokban, raktárakban kialakított lakások
- Óriási belmagasság: 5 méter, vagy afölötti
- Hatalmas ablakok
- Egy légterű, többfunkciós helyiségek
- Látszódó épületszerkezeti és gépészeti elemek - csövek, vezetékek
- Beton, vakolatlan téglafalak
- Eredetileg minimalista stílus, ma már kevésbé kötött

 Na szóval nézzük, hogy is néz ki az industrial stílus és a LOFT lakás..















Az már csak egy kis +, hogy régen a szegények,és a csóró művészek olcsó lakás lehetősége volt a loft, manapság viszont LUXUS lett sőt ultra luxus..
 ( már csak a fűtés számla miatt is :) )))

de álmodozni csal lehet nem ???


Szép napot ! by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))