2012/10/15

Beton a fülbe?! Avagy a sok oldalú beton - CONCRETE

 Ez egy érdekes felvetés, de mára már valóság.  Neten való barangolásom alkalmával fel fedeztem 1-2 számomra tetsző gyertyatartót ami kiderült betonból készült.
A sokoldalú beton
 
A modern, XXI-ik századi építészet egyik egyre népszerűbb, újra felfedezett anyaga a beton.

A beton egy hihetetlenül sokoldalú építőanyag, melyből készítettünk már pultokat, burkolatokat, fürdőkádakat és mosdókat, valamint recepciós pultokat, ipari padlókat, kikönnyített betonpaneleket, környezetbarát térbútorokat és környezettudatos művészeti alkotásokat...











Betonból- de hisz az építőanyag!

A beton kötőanyagból (cementből) és adalékanyagokból (homokos kavicsból) álló, a hidratáció hatására megszilárduló anyag. Az alkotóelemek még kiegészülhetnek különböző funkciójú adalékanyagokkal. Az alkotórészek elnevezése még római korból származik - latinul: caementum – durva kőtörmelék, concretus (beton) – összekevert, összenőtt.

 
A rómaiak ú.n. római cementet (alumínium- és szilíciumtartalmú törmeléket) használtak utak, fürdők, vízvezetékek építésére. Technikailag kifinomultan a Pantheon kupolájának szerkezetében jelent meg a beton. A kupola aljától a közepe felé haladva egyre vékonyodik a szerkezet, a kedvezőbb terhelés szerint. I. sz. 27-ben Pollio Vitruvius építészeti könyvében is szerepel a beton leírása.
1779-ben Bry Higgins szabadalmaztatta a stukkóvakolatot, amely hidratált cementből állt. Tapasztalatait az Experiments and Observations Made With the View of Improving the Art of Composing and Applying Calcareous Cements and of Preparing Quicklime című írásban dokumentálta.
1793-ban John Smeaton tanulmányozta a kiégetett mész víz alatti szilárdulását, illetve azt, hogy a más anyagokkal elegyítve szilárdabb formát ölt. Megfigyeléseire alapozva újjáépítette a cornwalli világítótornyot.
1800-ban használtak először nagy mennyiségű betont a West India Dock brit kikötő építésénél, amit William Jessop tervezett.

1824-ben Joseph Aspdin angol kőműves szabadalmaztatta az egységesen finomra őrölt portlandcementet, amit a Portlandnál fejtett építési kőről nevezett el. Ez az elnevezés a mai napig megmaradt .Zielinski Szilárd (Mátészalka 1860.V. 1.-Budapest 1924.V.1.) Építőmérnök, a vasbetonépítészet magyarországi meghonosítója.


 De mára már  a beton is, mint oly sok minden új értelmet kap!Örülök, hogy ez az újra felfedezett anyag bekerült az otthonainkba, egyfajta letisztult zen-nyugalmat, kortárs modernséget, őszinteséget hozva oda, ahol erre igény van.
Használják a belső építészetben, design elemként, dekoracióként sőt egy magyar designer házaspár ruhákat is készít belőle.






 A magyar dizájner házaspár, Ivánka Katalin és András gyönyörű kiegészítőkkel cáfol rá az összes olyan tévhitünkre, miszerint a beton szürke és rideg, ráadásul a divathoz sincs semmi köze. Annak ellenére, hogy a páros jogásznak és informatikusnak tanult, végül dizájnvállalkozásba kezdtek, és a betonból készült lakberendezési cikkeikkel és hangfalaikkal hódították meg a közönségüket. Az Ivánka Beton Design-t Ivánka Katalin és Ivánka András alapította 2004-ben.Különleges betontechnológiával burkolatokat, bútorokat, formatervezési tárgyakat készítenek 13. kerületi műhelyükben, a Bulcsú utcában található meg.






 
Beton, fém, műgyanta és fa. Ezek nem éppen a divatipar alapanyagai, mégis találunk divattervezőket, akik ezeket használják alkotásuk alapanyagaként. Összegyűjtöttem néhány példát arra, hogyan is ültethetőek át a legkülönfélébb anyagok a viseletbe. Most elsősorban a BETON -t...


 
Igazgyöngy helyett cementgolyó

A magyar ékszerészek mellett más nemzet tervező is felfedezték az innovatív anyaghasználat előnyeit. Egy meghökkentő választással nemcsak az ékszert lehet különlegesebbé tenni, így könnyebben eladni, hanem esetleg még az előállítás költsége is csökkenthető. A Metsa Design oldalán talált cementből készült fülbevaló a hagyományos gyöngy változatból inspirálódott, és a gyöngyből készült ékszerekkel ellentétben mellőz mindenféle luxust, viszont nagyon modern és stílusos.
 De a neten kalandozva még találtam érdekes beton ékszereket.



 és egyéb klassz dolgok:) 
pl. iPhone  tartó...

 vagy dekoráció karácsonyra...





Na és amiért az egész post létrejött...

 

Rusztikus, vagy éppen indusztriális kiegészítője lehet lakásodnak egy ilyen beton gyertyatartó. De ha vagány menyasszony vagy, akár az ünnepi asztalokat is díszítheted velük. Különleges kiegészítői lesznek az esküvődnek! Egy adag betonkeverékből jó párat elkészíthetsz – még anyagilag is jól jársz!



Hozzávalók:
Papír pohár
Gyertya
Betonkeverék
Víz
Keverő kanál
Műanyag edény
Védőmaszk

1. lépés: Adj vizet a betonkeverékhez, a csomagolás instrukciói szerint. Keverés közben használd a maszkot, hogy a szálló cementportól megvédd magad.
2. lépés: Ha azt akarod, hogy minden gyertyatartó egyforma magas legyen, jelöld be minden pohár belsején ugyanazt a szintet – mondjuk 2 cm a felső peremtől. A jelzésig tölts meg minden poharat a keverékkel.

3. lépés: Nyomj mindegyik pohár közepébe egy-egy gyertyát. Csavarva próbáld minél mélyebbre tolni.
 
4. lépés: Hagyd kötni a beton kb. 24 óráig, vagy a csomagoláson feltüntetett ideig.
5. lépés: Ha megkötött, vágd be a pohár tetejét, és könnyedén lefejtheted a papírt az elkészült gyertyatartóról. Ha nem jön le könnyen, hagyd még kötni.


 Az ötletért köszönet: Project Wedding


 és egy másik  mécsestartók elkészítése...




Szükséged lesz:
• joghurtos poharak, műanyag palackok, kávéscsészét vagy bármi mást találunk. 
• előregyártott beton a boltból- hobby beton ( 25 kg-os kiszerelésben kapható az OBIban 800 Ft körüli áron )
És ennyi.   
beton vízzel, keverjük meg, öntsünk a pohárba, nyomja meg a gyertyát vagy tea mécsest  és várj. 
Így körülbelül 2-4 nap, attól függően, hogy mekkorák a poharak  és kész.








 Én  elfogom készíteni,megfogom csinálni ! :) 
és Ti, kedvet kaptatok egy kis beton keveréshez ??? :)

Szép napot ! by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))