2012/11/12

Adventi naptár inspirációk...Advent calendar

Most, hogy már beköszöntött a november, bizony, megkezdődött a visszaszámolás is: hamarosan Karácsony, ami valljuk be, a legtöbb felnőttnek nyűg, ám a gyerekeknek maga a csoda. 

Ám ha az ember időben lekezd készülni, a nyűgből felnőttként is csoda lesz, ha nem az ünnep előtti héten kezdünk kapkodni, bizony lesz időnk ünneplőbe öltöztetni a szívünket, mint Saint-Exupéry rókájának.
 Erre a ráhangolódás ad elég időt advent időszaka, mi pedig úgy gondoltuk, adunk néhány ötletet az adventi készülődéshez.

A gyerekeknek talán az a legnagyobb dilemma, hogy mennyi idő van még a nagy napig. Sokáig még azt sem értik, mennyit is kell aludni addig, de később is könnyen elkerülhető az állandó számolgatás, ha a kölöknek van egy adventi kalendáriuma. 
A boltokban kaphatók elég fantáziátlanok, és általában minden napra csokit tartogatnak meglepetésnek - sok esetben abból is a vacak fajtát. 
Sokkal jobb, ha rávesszük magunkat, és készítünk a gyereknek mi magunk egy naptárat, majd megpakoljuk olyan apróságokkal, ami a gyerek számára kincs. Gigaposzt következik!


De lássuk, milyen variációkat találtunk magára a naptárra? A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, sokszor még napokig tartó kreatívkodásra sincs szükség egy jó kis kalendáriumhoz.

Megpróbálok egyszerű, könnyen megvalósítható ötleteket inspirációnak összegyűjteni.
Itt van például ez a nagyon egyszerű ötlet: használjunk ruhafogast, aggassuk rá az ajándékcsomagocskákat. Ebben az esetben érdemes színes szalagokat, papírokat vagy csomagnak valókat választani, ezek fogják megadni az egész hangulatát.


 


Zseniális és egyszerű a következő ötlet: ha van otthon fém muffinsütőd, készítsd abból  el a naptárat a gyereknek. Nyilván kettőre lesz szükség belőle - létezik 24 csészés változat? -, de a leggyakorlatlanabb szülők is varázsos dolgokra képesek így. Igazából csak 24 kartonlapocskára lesz szükség, melyekre mágneslapocskákat kell ragasztani - de nyilván pl. dekorgumiból is elkészíthető -, aztán már pakolhatjuk is tele némi díszítés után.

 Talán még az eddigieknél is egyszerűbb, könnyebben megvalósítható ötlet, ha tölcséreket készítünk. Kartonból pillanatok alatt megvan, ezerféleképpen díszíthetők - ha színes, esetleg mintás papírból készítjük, önmagukban is gyönyörűek, de egészen egyedi tölcséreket is varázsolhatunk ragasztó és olló segítségével. Figyeljünk a részletekre is: érdemes valami szép zsinórt választani, és azokra felfűzni a tölcséreket.
Sima karton kúpok.. fenyőfaként.. egymás mellé helyezve alá lehet rejteni a finomságokat... 


De nemcsak papírból, kartonból készülhetnek el: icipici pluszmunkával filcből, textilből is remekül mutatnak. Ráadásul így még tartósabbak lesznek, és akár hosszú évekig elővehetjük őket november utolsó napjaiban.Hasonlóan egyszerű ötlet, ha csomagok vagy tölcsérek helyett borítékokat, tasakokat használunk. Igaz, ezekbe nem fog beférni egy dömper, de még egy diafilm sem, ellenben mindegyik rejthet mondjuk egy kívánságkártyát - például: "ma este kérhetsz még egy mesét", "ma egy csokival többet ehetsz" vagy "ma tovább is fennmaradhatsz", stb. -, vagy egy családi eseményt.
A következő szépség is kartonból készült, elegáns, egyszerű, letisztult stílusával inkább már a nagyobb gyerekeknek, no meg a szülőknek rejthetne meglepetéseket.Persze, nem muszáj a papírboltba rohanni alapanyagért. Otthon is körbenézhetünk, tudatos szemlélettel újrahasznosíthatunk egy csomó mindent a háztartásból. A következő kalendárium egy nagyméretű papírzacskó és maradék csomagolóanyagok, szalvéták házasításával készült.


 Ha a lakást már elborítják a karton-, vagy a különböző méretű gyufásdobozok, természetesen azokat is felhasználhatjuk, vagy ha temérdek időnkkel nem tudunk mit kezdeni, készítsünk 24 dobozkát. Egy alapozófestés után dekupázzsal vagy bármilyen más technikával egyedi naptárja lehet a gyereknek. A dobozok lehetnek kerekek vagy szögletesek, és tehetjük a falra, asztalra, mindenhol jól fognak mutatni. Egészen más hatást érhetünk el az eltérő mintájú, illetve az egyforma dekorral készített dobozkákkal.

                                         Gyufás skatulyákból...
                          Papír dobozból kicsit másként...
  Gyufás skatulyákból...
.                     Műanyagpohatak egy háttérre ragasztva és színes transzparens papírral lefedve.... 


 ... Hagyományos ki zsebes tároló.... 


Hatalmas ötlet szerintem ez a hűtőszekrényre applikált doboz-naptár. Itt a fémdobozok hátára apró mágneseket ragasztottak. A díszítés is igen egyszerű, maguk a számok és a betűk adják meg a kalendárium kicsit iparos, de mindenképp rendezett és légies hangulatát. Naná, hogy nagyobb gyerekeknek való. Meg a felnőtteknek, hiszen mi sem szeretünk kimaradni a jóból.De ha már doboz, érdemes megemlíteni a fából készült, aprócska tárolókat is. Nyilván sokunknak van otthon a képen láthatóhoz hasonló fatárolója, ami igazából a hétköznapokon teljességgel használhatatlan, vagy maximum olyan apróságokat rejthetünk bele, amit inkább érdemes lenne kiszanálni. No, ezek a tárolók tehetnek hatalmas szolgálatot nekünk az advent folyamán.
Bár a képen látható megoldás számomra egy csöppet már giccses, az nagyon tetszik benne, hogy az egymásra helyezett dobozok egy karácsonyfa formáját vették fel.  A dobozkákat természetesen ragasztással, dekupázzsal is dekorálhatjuk, ki-ki ízlése szerint.


Ügyeskezű apukák segíthetnek a következő kis kabinetes kalendárium elkészítésében. Nekik sem árt, ha időben el tudnak kezdeni ráhangolódni az ünnepre, ráadásul milyen szép is, mikor a szülők kalákában készítenek valamit: apa fúr-farag, anya meg fest-dekorál.

  bolondos, kicsit ide-oda rogyó filcsüvegeket, melyek bár igényelnek némi jártasságot, azért nem jelenthetnek túl nagy kihívást. A végeredmény mégis mutatós, vicces, játékos. 


Hasonlóképpen filcből készültek ezek a Mikulás sapkák és fenyőfácskák. Szépen mutathatnak egy komódon, asztalon, a gyerek mindennap felboríthat egyet, és megnézheti, mi lapul alatta.


Zsebes megoldással készült az alábbi filcnaptár - bár igaz, hogy a képen egy varrni-szerető felnőttnek rejt kincseket. Filcből készült, így a szegéssel sem kell bajlódni. Nagyon egyszerű, mutatósságát szerintem leginkább rendezettségének és a remek színösszeállításnak köszönheti.

 
Több idővel rendelkezőknek ajánljuk a zacskós kalendáriumokat. Választhatunk mintás anyagokból - de ügyeljünk arra, hogy a különféle anyagok összepasszoljanak egymással -, vagy egyszínűekből. Játszhatunk a kiegészítőkkel is: a mintás masnik, hímzések, sőt, ahogy a harmadik képen láthatjátok, a nyomott minták is remekül mutatnak rajtuk. 

 

Vagy csomagocskás ...


Akaszthatjuk őket fogasra, felfűzhetjük zsinórra, lelógathatjuk egy falapról, de az is remek választás, ha csak natúrban a falhoz erősítjük őket. Így később akár a gyerek egyéb csecsebecséit is elnyelhetik, további tárolóhelyet nyerve a gyerekszobában.


A következő megoldás különösen tetszik: három fémrúdra - összesen egyébként hatra - erősítették fel a textilzsákokat. Ezzel ismét egy modern hatású, különleges hangulatú naptár született.

Filcből nemcsak tölcséreket, süvegeket varrhatunk, de  zoknikat is. Angolszászéknál ez úgyis nagy hagyomány, de valljuk be, tényleg valami egészen otthonos hangulatot csempészhetnek a lakásba ezek a lábravalók. Előnyük még, hogy elég sok apróság beléjük fér, így ha nincs kedvünk három gyereknek három naptárat készíteni, csomagoljuk külön-külön az apróságaikat, és tegyük bele mindhármat az aktuális zokniba. Ha névvel ellátjuk, csak nem lesz belőle nagyobb veszekedés, mintha külön-külön naptárból halásznák elő a meglepetéseket.
No, ehhez aztán tényleg semmi varrótudományra nincs szükség, de mégiscsak az előző után kellett beszerkesztenem: végy egy rakás igazi zoknit - kinőtt vagy újat, ahogy pénztárcád engedi -, és fűzd őket egy sorba. Zokni, fűzés, csíptetés, 5 perc, fellógat, adventi kalendárium kész.Utolsó ihletadónak hagytuk azt a kalendáriumot, mellyel a csicsaellenes minimál rajongóknak is bebizonyítjuk, hogy a kalendárium náluk is helyet kaphat. Egy nagyon egyszerű, öntapadós tapétából készített stilizált fa ágain kaptak helyett a barna, papírból készített kis tasakok. Ezen aztán tényleg semmi sallang nincs. Nekem mégis megakadt rajta a szemem.

                       Egyszerű fehér papír zacskó csipesszel rögzítve....

        Egyszerű papír kartonból készült háromszögek... zsínórra felfűzve...

és az én külön kedvenceim....

                       papír dobozok...


Saját magunk és készíthetünk akár képeslapokból kis házikó formákat  és mintha a autóval utaznánk a városban lehet követni a napokat :)Fiúknak :)

 Itt maga a drót váz az ötletes:) papírba csomagolt apróságokkal... Csillagok-csillagok....

 Csipesszel....

Ti milyen apróságokat fogtok az adventi kalendáriumba tenni?

A képek a Flickr-ről és a printerest-ről  , az ötlet innen származnak.Szép napot ! by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))