2013/05/03

ÁLomfogó..

 

Sok skandináv lakberendezési oldalon találtam egy nekem tetsző széket, amit ki is gyűjtöttem, mert ezt szerettem volna a leendő íróasztalom mellé- miért múlt idő?- majd meglátjátok. Rákerestem és meg is találtam ami nem más mint egy EAMES szék...Ez mit is jelent Egy DESIGN Kult szék.

 

 

Nézzük csak kik is voltak ők...

Design klasszikusok - Charles és Ray Eames - Székek



Charles Eames (1907-1978) és Ray Eames (1912-1988)

A házaspár a XX. század legkiemelkedőbb amerikai formatervezői közé tartozik. Habár nevük leginkább a bútortervezéssel fonódik össze, maradandót alkottak az építészet, a fotózás  és a filmezés területén is.













Charles építészetet tanult a Washington Universityn. 1930-ban nyitotta meg saját irodáját, ahol már nem csak építészettel, hanem forma- és bútortervezéssel is foglakozott. 1937 és 1940 között a korszak vezető formatervező művészeti iskolájának a michigani Cranbook Akadémia kísérleti tervezés tanszékének vezetője volt.
Itt ismerkedett meg feleségével, Ray Kaiserrel, aki, mielőtt Michiganbe jött volna, New Yorkban tanult festészetet Hans Hoffnannál. Ő is intenzíven részt vett a bútorok kialakításában. 1941-ben Charlessal és Eero Saariennel közösen tervezett hajlított-furnér bútorokkal két első díjat is nyertek a New Yorki Modern Művészetek Múzeuma által rendezett Organikus bútorok pályázaton.





Organic Chair, 1940

Eero Saarinennel közösen


Hosszas kísérletezések eredményeként alakult ki a bútortervezési módszerük és jellegzetes, organikus formaviláguk. A furnérból, vagy fából készült székeket elemekből felépülő rendszerként értelmezik, így az elsőre bonyolultnak tűnő íves, térbeli formák, kissebb részekre bonthatók. Ezeket acélvázra erősítik, ami attraktív megjelenést is kölcsönöz a bútornak.
A testet tökéletesen követi a három egységből (ülőrész, támla, lábak) álló, hajlított rétegelt lemez szék. Az egységek variálásával pedig újabb típusok jöttek létre: fém lábak-fa vagy műanyag ülőrész.






 DCW (Dining Chair Wood), 1945






LCW Calf's Skin, 1945

LCW Leather, 1945







DCM, 1945

DCM Leather, 1945






La Chaise, 1948
Eero Saarinennel közösen


Az Eames bútorok máig tartó sikerüket azzal érték el, hogy a korszak új alapanyagainak (préselt, laminált fa, fröcsöntött műanyag, üvegszál és műgyanta) felhasználásával készültek, amik lehetővé tették az egybefüggő, illesztéseket nem igénylő bútorformákat. A gyártási költség is viszonylag alacsony volt, mert például az egy darabból alakított üvegszálas, öblös ülőfelülethez, az eltérő funkciókhoz alkalmazkodva, többféle talpat lehetett illeszteni.



Plastic side chair, 1950

DSW, DSR, DSX




Plastic Armchair, 1950

DAR, DAW, DAX


A Wire Chair egy újabb variáció. Az öntött kagylóülést ebben az estben drótháló helyettesíti. Párnázat nélkül, vagy ülőpárnával, illetve ülő- és hátpárnával.





Wire Chair, 1951

 Az ötvenes évek vitathatatlanul klasszikussá vált darabja az alábbi pihenőszék és lábtartó. Az alap itt is a rétegelt fából préselt héj és a fémlábak, de a fokozott kényelem és reprezentáció miatt, bőrkárpitozás borítja, lábtartóval és rögzített fejtámasszal rendelkezik.




 Lounge Chair & Ottoman, 1956


Amerikában 1946-ban a Herman Miller cég kezdte gyártani, és gyártja azóta is bútoraikat.


Forrás:
Lakás és Design
eamesoffice
Sotheby's bútor enciklopédia
Vitra


Tehát az én álmai széke egy kultikus darab nem kis summáért meg is kaphat potpm 500 000 Ft körüli összegért, az Etsyn is kapható  de nekem még ott is borsos áron. Szóval ez az álom egyenlőre nem teljesül... :((( 
Ami megnyugtat, hogy van ízlésem :) Ha ha ha  ez is valami:) 
 
Azért álmodozok tovább.


Szép napot ! by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))