2008/06/30

Nemezelés- technika 1

Zsinóros díszítés /gyapjúszálakkal

Zsinóros technikával kontúrt adhatunk mintáinknak. Egyszerűen ezt a technikát alkalmazva pedig vonalas mintázatot kapunk. Nagyobb munkáknál szép kontúrt ad a munkának. Fontos, hogy a gyapjút ne södörjük meg nagyon, mert nem nemezelődik össze az alappal.

A gyapjúból lazán sodrunk kellő hosszúságú zsinórt és ebből a zsinórból rakjuk ki a minta körvonalait. A zsinórt nedvesen használjuk a minta kirakásához.















Rátétes minták - sablon alapján készülnek

Finomabb mintánál a gyapjúból óvatosan összedolgozunk egy vékony réteget és erre fektetve a sablont, kivágjuk a mintát.

1. Elkészítjük a sablont kartonpapírból, a gyapjúból készítünk egy vékony réteget vizezéssel.



2. Mikor kicsit összeállt a gyapjúnk, a sablonunkat rátéve körbevágjuk



Applikált díszítés - külön kerül rá a tárgyra, összedolgozódik a díszítendő tárggyal.

Applikáláshoz készítsünk sablont. Ha készen van a sablonunk, a munkánk sablonjára, a megfelelő helyre felrajzoljuk, majd folyamatosan vizesen tartva, gyapjúval kitöltjük a mintát.

1. Az elkészítendő munkánk sablonjára felrajzoljuk a kívánt mintát.


2. Bevizezzük és a száraz gyapjúval óvatosan kitöltjük.Ügyeljünk arra, hogy a mintát megtartsuk, vízes kézzelújjainkkal viszük fel a mintát.





3. A teljes mintát töltsük ki, és figyeljünk, hogy egyenletes rétegben vigyük fel a gyapjút.






Varrott nemez - kézi tűzéssel díszített nemez

Főként a mongol nemezeket díszítették tűzéssel. Elsősorban geometrikus, mértani mintákat használtak erre a célra. A tűzés nemcsak díszítettséget ad a nemeznek, hanem erőrebbé is teszi.

A Tűzés
Ha nincs pontos tűzés mintánk, ne essünk kétségbe, mindig találhatunk a közvetlen környezetünkben valami sablonnak valót /pohár, tányér stb/, szerkeszthetünk magunknak geometrikus mintát is vonalzó segítségével. Az applikáláshoz használt mintáinkat, ha csak a kontúrját körbe tűzzük, máris szép tűzött mintát kapunk. Használjuk a szemünket, a minták itt vannak körülöttünk! Természetesen csomónak a munka hátulján sincs helye! Ügyeljünk a csomómentességre! Tűzésnél fontos a szép egyenletes öltés. Válasszunk kontrasztos vagy éppen harmonizáló színű fonalat.

A mintából csináljunk sablont, illanó ceruzával, vagy vékony szappannal rajzoljuk a száraz felületre és szép egyenletes öltésekkel tűzzük meg a mintát.

( a képek a nemez.hu ról származnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))