2008/06/30

Nemez technika -2

Sík és hullámos felületek nemezelése
A lépések a következők:

1./Tegyünk sablont a munkafelületre. A gyapjúszálakat szorosan tartsuk egyik kezünkben, míg a másikkal egyes, finom gyapjúszálacskákat húzzunk ki belőle. Az első sort rakjuk ki egymás mellé a sablonra, ügyelve arra, hogy lehetőleg mindenhol egyforma vastag legyen a gyapjú. A második sort félig fedésben az alsóra simítsuk rá. A következő réteget szintén fedésben (tetőcserép-szerűen) fektessük fel, azonban már 90 fokkal elforgatva. A sablonból kilógó hullámok kialakításához a szálakat kb. 3 cm-re a sablonból kilógva rakjuk fel.
2./ A gyapjút nedvesítsük be meleg vízzel (pl. virágspriccelővel). Kezünkkel jól nyomkodjuk-simítsuk át a gyapjút, hogy a meleg vizet alaposan felszívja. A hullám kialakításához a kilógó peremet hagyjuk szárazon. Szappanozzuk be mindkét tenyerünket, és a nedves gyapjút kezdjük el körkörös mozdulatokkal dörzsölni. Ha már gyenge szilárdulást kezdünk érezni tenyerünkkel, akkor a munkadarabot egy darab fólia segítségével fordítsuk meg.

3./ A kb. 3 cm-re kilógó szálakat a sablonunk peremén hajtsuk vissza, nedvesítsük meg, és nyomkodjuk össze.

4./ A sablonunk hátoldalát – az 1. pontban leírtak szerint – fektessük fel nemezgyapjú szálakkal, úgy, hogy a gyapjú ismét csak kilógjon kb. 3 cm-re a sablonon túlra.
Kedvünk szerint akár mintát is kirakhatunk erre az oldalra eltérő színű gyapjúszálakból.

5./ Ezt az oldalt ugyanúgy nemezeljük, mint az előzőt a 2./ pontban leírtak szerint. Ha kész vagyunk, a munkadarabot ismét fordítsuk meg.

6./ Ahhoz, hogy a munkadarab benedvesítésekor annak, vagy a mintának az elcsúszását megakadályozzuk, helyezzünk a munkadarabra egy hasonló nagyságúra kivágott laza szövésű, de mégis formatartó, műszálas, minta nélküli függönyanyag darabot. Így a gyapjú a kezünkhöz sem tud hozzátapadni.

7./ A peremet – a 4.pontban leírthoz hasonlóan – hajtsuk az előbbiekben nemezelt felületre,
majd jól nyomkodjuk le. A nemezelt anyagdarabot ismételten jól spricceljük be forró vízzel,
nedves, szappanos kezünkkel vigyünk rá szappant, és körkörös mozdulatokkal, enyhe nyomással dolgozzuk meg a gyapjúszálakat. Munka közben kívülről dolgozzunk befelé.
Ha mindkét oldalt jól átdolgoztuk, a nemezanyagból a vizet óvatosan nyomkodjuk ki.

8./ A nemezanyag darabból a kívánt részt vágjuk fel- illetve ki.

9./ A fel- illetve bevágott anyagrészeket lapos tenyérrel dolgozzuk még át, amíg csak szilárdnak nem érezzük azokat.

10./ Vegyük ki a sablont, és most már a teljes anyagdarabot dolgozzuk át még egyszer.

11./ Végül tekerjük a nemezdarabot egy frottír törülközőbe, spricceljük be forró vízzel,
majd pedig durva mintázatú alátéten enyhe nyomással mozgassuk, görgessük ide-oda.
A feltekert anyagdarabot időnként bontsuk ki és igazítsuk vissza formájára, ha elcsúszott volna. Az anyagunkat minden oldalról jól be kell tekerni a törülközőbe, és minden oldalról jól át kell görgetnünk. Ha ezt alaposan elvégeztük, akkor következhet a pukkanós fóliába való betekerés, és a további görgetés. Az anyagunk akkor mondható elég szilárdnak, ha meghúzzuk, és sem hosszában sem szélességében nem deformálódik el. Ekkor a szappant alaposan öblítsük belőle ki, és az utolsó öblítő vízbe tegyünk némi ecetet.


Ursula Müller-Wüstemann nyomán



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))