2008/07/03

Zsugorka-Pléastic shrink Fontocskák !:)

NÉHÁNY GONDOLAT A ZSUGORFÓLIÁRÓL

Kis dolgokból lesznek a nagyok...
Hatalmas ötlet volt felismerni, hogy a nyomda és csomagolóiparon kívül az ékszer (bizsu) és kreatív piac is felhasználhatja a zsugorfóliát. Nem kell mást tenni, csak egymásra merőlegesen, egyenlő nagyságban nyújtani a fóliát, és a nyújtásból adódó majdani zsugorodási arányt megadni a felhasználóknak (45%).
Csiszolás: Csak akkor nem szükséges, ha alkoholos filccel írunk vagy rajzolunk rá.

Ceruzarajz: Ékszer készítésére nem túl szerencsés, mert zsugorítás után vízoldható marad, elmosódik. Lakkréteggel védhetjük.

Sütés: Egyszerübb és olcsóbb, ha hőlégfúvóval zsugorítjuk a fóliát. A sütőt csak speciális hatásoknál kell így használnunk.

Crafter's bélyegzőpárna:
ezt a bélyegzőpárna tintát a Polyshrink-hez kísérletezték ki. A megcsiszolt fólián finom, határozott rajzú bélyegzőlenyomatot ad. Melegítéskor a festék rögzül a fólia felületére, kb. 200°C fokos sütőben 20 percig sütve pedig felülete fényes lesz, mintha lakkozva lenne és a festék beleég a felületbe. Ékszerkészítéshez használjuk ezt a bélyegzőpárnát és bélyegzőtintát.



Domborító por (angolul "embossing powder". Zsugorkáéknál "dombormű por"-nak nevezték el, de ha a dombormű jelentésére gondolunk, akkor ez az elnevezés igen félrevezető! Ha megmaradunk a "zsugorkás" stílusban, akkor nevezhetnénk inkább "dudorka por"-nak.):egy finom vagy aprószemcsés műgyanta por, mely hő hatására a felületre olvadva rögzül. A megtapadásához szintelen, enyhén színezett vagy színes bélyegzőpárna festéket használunk. Leggyakrabban bélyegző lenyomatba szórjuk. A színtelen domborítópor felerősíti a bélyegzőpárna színét.


Hőlégfúvó (zsugorkául "hőpisztoly"):
Speciális eszköz, melynek hőkibocsátását zsugorfóliához és domborítóporhoz igazították. Magas hőmérsékletet fúj, de nem nagy erővel. Biztonságosan használhatjuk zsugorításhoz, bélyegzőfestékek és domborítópor rögzítésére. Egy olcsóbb változatát, ill. a piacvezető Marvy hőlégfúvót is forgalmazzuk.

Fluid Chalk (folyékony kréta) bélyegzőpárna:
Száradás után matt krétahatást adó, lassan száradó tintát tartalmazó bélyegzőpárna. Ezt kihasználva árnyékos, maszatos hátteret készíthetünk vele. Azonban a megcsiszolt zsugorfólián a bélyegzés kontúrvonala "szálkás" lesz a hajszálrepedésekben szétfutó tintától. Finom rajzú bélyegzéshez tehát a Crafter's bélyegzőpárnát használjuk. A szirom alakú párna nem csak látványos, praktikus is. A kiemelt szirmok hegyes végével festeni is tudunk.

Intaglio technika:
A zsugorfólia zsugorítás után, hő hatására újra és újra meglágyul. Ezt használja ki az ún. Intaglio technika, melynek lényege, hogy egy struktúrált tárgyat nyomunk a hő hatására meglágyult fóliába. Kicsit várunk míg meghűl és a tárgy nyomata ott marad a fóliánkban. A tárgy általában gumibélyegző. Az amerikai típusú gumibélyegzők jól bírják a hőt. Mivel az újramelegítés ismét kisimítja, a háttérszínezést vagy zsugorítás előtt végezzük. Ha utánna tennénk, akkor ne használjunk hővel fixálható festéket.

Zsugorítás hőlégfúvóval:
Olvassuk el a használati utasítást és tartsuk be a biztonsági előírásokat! Gyorsabb és ellenőrizhetőbb, energiatakarékosabb, mint előmelegített sütőbe dugdosni minden egyes lépésnél a zsugorfóliánkat. Így elég akkor sütni, amikor speciális hatást kell elérni és már összegyűlt egy tepsinyi sütnivalónk. Amikor forró még a zsugorfólia, rátapadhat a kartonra amin dolgozunk, ezért várjuk meg míg kihül, mielőtt felvennénk. Ha nem fekszik simán a még forró zsugorfóliára, egy vastagabb papírlapot rányomva tudjuk elsimítani.

Munkaasztal, kellékek:
Zsugorításkor ne a kezünkkel tartsuk a fóliát, hanem olyan eszközzel ami nem vezeti a hőt, pl. saslikpálca.
Erre tudjuk felcsavarni is a hosszított háromszög alakú láncszemeket is. Karton lapon dolgozzunk, így védjük a hőtől az asztallapot. A bélyegző tisztán tartásához egy tálcára tegyünk egy nedves és egy száraz papírtörlőt. Erre nyomogassuk felváltva a bélyegzőt, míg tiszta nem lesz.
A domborítóport egy műanyag lezárható dobozkában tartsuk. Kis kartonlappal tudjuk kényelmesen rászórni a zsugorfóliára a port.

Amikor a fólia összetapad:
A zsugorodó fólia tekeredik, csavarodik és végül kisimul. A fekete és az átlátszó azonban a széleinél hajlamos összetapadni is. ilyenkor álljunk meg és várjuk meg míg kihűl. Ekkor pattintsuk szét az összeolvadt részt anélkül, hogy eltörnénk a fóliát. Kis saslikpálcás segítséggel ekkor már kisimul. Az összetapadás másik oka lehet a sok bélyegzőfesték. Zsugorodáskor az alig látható bélyegzőnyomat vagy háttér színe is felerősödik, mivel a festékrészecskék közelebb kerülnek egymáshoz. A tervezéskor vegyük ezt figyelembe és kevesebb festéket használjunk.

Domborítópor felvitelének változatai:
A megcsiszolt, zsugorított fóliát megszórhatjuk kihülése előtt átlátszó domborítóporral, hogy fényes legyen. Szórhatunk ezután még metálszínű domborító port is bele, vagy szórógyöngyöt. Más lehetőség: zsugorított fóliára tehetünk egy réteg Chalk színt, melybe átlátszó domborítóport szórunk és rámelegítjük. Következik egy sötétebb szín, majd domborítópor, melegítés és egy harmadik szín ugyan így. A három réteg ekkor már keveredik egymással, érdekes tűzzománc szerű mintát adva.

Fényesítés, szélek lekerekítése, összesütés:
Csiszolás hatására a fólia zsugorítás után matt lesz. A kreatív piacra készült hőlégfúvó nem ad akkora hőt, amivel ez a mattság megszünne. Sütőben, 200 C°C-on kb. 10 percig sütve a felülete csillogóan fényes lesz, kb. 20 perc után pedig a szélei lekerekednek. (Ennyi idő kell, hogy az anyag megadja magát a gravitációnak.) Ez az idő elegendő az összesütéshez is ("fúzió"). A sütőlapra kisimított fóliát tegyünk, mert az alatta maradó légbuborékok hő hatására megnőnek és kidudorodnak. Hajlítás, formázás:
A zsugorfólia tehát csupán visszanyeri eredeti alakját hő hatására. Mivel hőre lágyuló műanyaggal van dolgunk, ezért akár sütőben való sütés után is formázhatjuk pl. domborúra. Ehhez egy fagömbre fektetjük a mintadarabunkat és addig melengetjük a hőlégfúvónkkal, ameddig rá nem simul a gömbre. Várjuk meg, hogy kihűljön, mielőtt leszednénk róla.
A zsugorfólia hivatalasos, nyomdaipari meghatározása:
A zsugorfólia olyan fólia, amelyben az előállításkor vagy utókezeléskor kialakított belső feszültség hő hatására a fólia zsugorodását eredményezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))