2009/03/18

MESKA válasz a számla és nyugta adásról

Számlaképesség és biztonságos értékesítés

Kedves Meskások!

Az elmúlt időszakban sokan tettetek fel nekünk számlaképességgel kapcsolatos kérdéseket.

A félreértések elkerülése végett el szeretnénk mondani, hogy a Meskán való árusításra a hatályos magyar jogszabályok vonatkoznak.
Az elmúlt napokban a sok levélre való tekintettel jogásszal és könyvelővel is egyeztettünk ez ügyben, és a következőkre jutottunk:

Akik nagyobb mennyiségben értékesítik saját alkotásaikat a Meskán, azoknak a legegyszerűbb megoldás az ún. 7-es adószám kiváltása.

Nem kell semmi bonyolultra gondolni, egyszerűen a megfelelő formanyomtatvánnyal igényelni kell az Apeh-től egy speciális adószámot, ezt követően lehet számla- ill. nyugtatömböt vásárolni.

A költségek vezetése olyannyira egyszerű, hogy könyvelő bevonása sem kell hozzá.
Egyszerűen egy "kockás füzetben" kell vezetni a bevételeket (az összegeket amikről számlát állítottál ki) és a költségeket (áfás számlát kell kérni minden, tevékenységet érintő költségről a saját nevedre, pl. postaköltség, alapanyagköltség, stb.).
Év végén összesíteni kell a két oszlopot, és az éves bevételeket illetve költségeket beírni az adóbevallás megfelelő sorába
(Önálló tevékenységből származó jövedelem: ez jelenleg a 2008-as bevallási ívben a 0853-as lap 9-es sora).

A költségekkel csökkentett bevétel, tehát a nyereség hozzáadódik az egyéb éves bevételeidhez, és aszerint, hogy mekkora az éves összjövedelmed, kell megfizetni a nyereség utáni 18% vagy 36%-os adót.
Tehát csak a nyereség után!

A költségszámlákat és a bevételi számlákat természetesen meg kell őrizni 5 évig, mert egy későbbi esetleges ellenőrzéskor ezeket kérhetik.

A 7-es adószámról és a kiváltásáról bővebben olvashatsz a Meska/Segítség/Eladás menüpontban, de az adóbevallás mellé csatolt "Útmutató a 2008. évi adóbevalláshoz" c. füzetben is megtalálható mindez nagyon részletesen a 12. és 13. oldalon.

A művészeti tevékenységekre a 39/1997 (XII. 29.) MKM-TM együttes rendelete az irányadó. Ebben sajnos nincs egyértelműen és pontosan meghatározva, hogy mi minősül kereskedelmi mennyiségnek.
A 2008-as évi adóbevallás előzőekben említett útmutatásának 37. oldalán, az ingó vagyontárgyak esetében találunk csak pontos összeget arról, hogy mekkora jövedelem felett kell bevallást tenni.
"Az adóbevallás 162. sorában kell feltüntetni az ingó vagyontárgyak nem rendszeres vagy nem üzletszerű értékesítéséből származó jövedelem adóköteles részét. Az évi 200.000 Ft-ot el nem érő jövedelmet nem kell bevallni."

Reméljük mindenkit sikerült megnyugtatni, és egyben informálni attól, hogy miként lehet biztonsággal értékesíteni a saját készítésű alkotásokat a Meskán vagy bárhol másutt.

A továbbiakban is igyekszünk minden kérdésetekre választ adni, azonban vegyétek figyelembe, hogy egyrészt nem vagyunk sem könyvelők sem adószakértők, illetve vannak speciális, egyéni esetek, amikor mindenképp egy könyvelő megkeresését vagy az Adóhivatal információjánál történő tájékozódást tudjuk ajánlani.

A Meska alapvetően csak közvetítő szolgáltató vevő és eladó között, tehát mindenkinek a személyes döntése, hogy milyen módon jár el.
A fent leírt csak egy lehetőség a sok közül,

a leírt információk tájékoztató jellegűek, azokért felelőséget nem tudunk vállalni.

Minden jót, további sikeres Meskázást kívánunk!

Bori és Réka



A következőkben szeretnénk megválaszolni néhány alapvetőnek tűnő, mégis több ízben feltett kérdést:


A Meska nem tud számlát adni az oldalon értékesített alkotásokról a vevőnek.
Számlát csak az tud kiállítani, aki azt a terméket, szolgáltatást előállította, tehát a termékek esetében az azt alkotó.
A Meska természetesen számlát ad az oldalon termékeiket hirdető és árusító alkotóknak az oldal használatából keletkező díjakról, tehát az oldalon igénybevett fizetős szolgáltatások után.

A díjak megfizetése azonban nem adózási szabályok miatt szükséges.
A jutalék megfizetésével az alkotók még nem tesznek eleget az eladott termékek után járó adókötelezettségüknek.
A jutalék megfizetése pusztán a Meska weboldal szolgáltatásainak használatáért fizetendő díj, melyből az oldal fenntartását biztosítjuk.

A MESKA.HU Kft. közvetítő szolgáltató eladó és vevő között.
Ebből a szempontból nagyon hasonlít egy egyszerű apróhirdetési újsághoz.
A hirdetés feladásáért ott is fizetni kell, és az apróhirdetési újság szerkesztőinek nem feladata és nincs is joga nyomon követni, hogy az újság segítségével gazdára talált tárgyak eladói és vevői hogyan járnak el.

A Meska annyi plusz lehetőséget nyújt, hogy az adásvételek utólagos értékelésével és visszanézhetőségével az eladók és vevők minősítik egymást, ezzel is segítve, mintegy előnyhöz juttatva a becsületes, minőségi termékeket nyújtó eladókat és ellehetetlenítve azokat akik nem megfelelően teljesítik az adásvételt.

Az Meska.hu Kft. nem tud felesősséget vállalni az oldalon árusító felhasználók tetteiért, mivel ezek a felhasználók nem a Meska munkavállalói, csak igénybe veszik az oldal szolgáltatásait.
Azonban ha tudomásunkra jut, hogy valamely eladó megsérti az oldal szabályait, vagy esetleg nem adja át a kifizetett terméket, úgy az eladó kizárásra kerül a szolgáltatásból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))