2009/05/12

Japán fércöltéses technika- Sashiko

Felfedeztem egy Japán öltés módot a Sashikót.
A Sashikóra különösen igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert, de megéri fáradozni vele-szerintem mert tüneményes az eredmény.
A Sashikó( ejd: szasikó) Japán északi régióiból származik. Kifejezetten téli tevékenység volt ez a hímzés, amikor a nagy hó miatt nem lehetett a földeken dolgozni.A takarékosság jegyében született, főleg a háborús időszakokban nőtt meg a jelentősége, bár a textiliák újrahasznosításának spirituális tradiciói voltak.
A Sashiko egzotikus, hagyományőrző, mégis modern textilmunka.Maga a szó: pici öltés jelent.
Ezzel a technikával a régi, elronygolódott ruhákat varrták több rétegeben egymáshoz, így tüntették el a lyukakkat, erősítették meg vele az anygot, alkottak belőlük meleg és jó tartású öltözékeket.
Nem dobtak ki semmit, az elvásott ünnepi viseletből--> munka ruha--> táska--> törlőrongyok, konyharuhák születtek valamennyi Sashikóval.
A hímzés tudománya anyáról lányára szállt. Sok ma is használt motívum a hagyományos minták nyomán született, családi szimbolumokból alakult ki.
A Sashikonak nagy szerepe volt a TÜRELEMRE ÉS AZ ÁLLHATATOSSÁGRA nevelésre.
Úgyanis ezek voltak egy földműves feleség llegfőbb erényei - így a fiatal lányoknak idejében meg kellett ismerniük a hímzőtű forgatást, ha jól akartak férjhez menni:)

Mielőtt neki állunk:

1. Alapanyag: Minden ruhadarabjukat és a háztartásban használt textiliák-minden ami kézi szövésű, indigóval festett len-pamut vagy kender vászonból készítettek. Bármilyen színét nem eresztő, jó tartású, sűrű szerekezetű vászonnal vagy vékonyabb farmeranyaggal helyettesíthető. A mosott koptatott farmer idézi legjobban az eredeti matérát.

2.Tű és fonal választás: Egy hosszabb hegyes hímzőtűre és a nálunk Piroska vagy Achor horgolócérnával próbálkozhatunk. Fontos, hogy ne fényes, 100% pamut legyen a fonalunk.

3. Minta rajzolás: A hímzés lelke a minta felrajzolása. Minden esetben egy pontos méretek alapján megrajzolt rácsozatra van szükségünk, amely segít a mintarészek megrajzolásában is.
Ez első pillanatra iljesztőnek tünhet, de vonalzó segítségével csak pár perc. Segíség lehet a formavonalzók:)

4. Jelölések: A szokásos eszközöket használhatjuk- szabó kréta, szárazszappan, Illanófilc, Ezüst színű vízzel oldható ceruza....

5. A hímzés első lépése: A Sashikot dupla szállal varrjuk a sor elején és végén egy-egy csomóval rögzítünk.


Az én első Sahikóim:))) pohár alátétek lesznek,( ha az összes kész lesz )
fekete filc alapra hímeztem türkiz színű fonallal
.Remélem ti is kedvet kaptok egy kis hímzéshez:)))

2 megjegyzés:

  1. Húúú, ez igen! Én is olvastam már erről a technikáról... de még nem volt bátorságom nekifogni! Nagyon jók lettek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a pohár alátétek!
    Ötletes a dolog, de nem nehéz ilyen egyenletesre csinálni?

    VálaszTörlés

Kiváncsiak rám :)))