2009/05/11

Szimbiozis


A Szimbiózis Napok elnevezésű kulturális antropológiai fesztivál immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre május 15-16-án, idén a Kossuth Klubban. A rendezvény a szélesebb közönség számára is betekintést enged a világ népeinek sokarcú kultúrájába, valamint a kulturális antropológia kortárs kutatási irányainak világába. Idei témáink között szerepel a rendszerváltások megítélésének változása, a nosztalgia, az egzotizálás dinamikus folyamata, az értékek, terek, történések eltérő és változó percepciója, újraértelmezése, az újdonság varázsa, a régi mítosza, a design és a kultúra kapcsolata, a szülés és születés, a szerelem és a szexualitás különböző kultúrákban, a tingatinga festmények és Kelet-Afrika világa.

Kiderül, mit lehet elmondani a Kádár-rendszerről pszichiátriai kórlapok, mit az István a király kapcsán, mit a kelet és nyugat változó viszonyain keresztül, miképp zajlott a rendszerváltás Kelet-Európa országaiban, hogy gondolkodnak ma róla; és a Berlini fal leomlását miképp jelenítik meg New Yorkban. A kortárs magyar értelmiségi szereplőket hívjuk segítségül, hogy a társadalom átalakulási, "rendszerváltozási" vagy modellváltási folyamatait illető interpretációkra kérdezzük rá, ezek érvényességét járjuk körül. Feltesszük a kérdést: vajon az afro és afrikai zenék kelet-európai megjelenése kultúraátvétel? fogyasztói kényszer? az egzotikum és a világnézeti kikapcsolódás találkája a keverőasztalon? A design és kultúra szekcióban társadalomkutató és iparművész vendégeink arra a kérdésre keresik és mutatnak választ, miképp tud tekintettel lenni a tervezés speciális szociokulturális szükségletekre.

Az érdeklődők a fesztivál két napja alatt változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Ismét sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, kézműves, dramatikus és zenei alkotóműhely, fotókiállítás, dokumentumfilm, táncház és kínai teaszertartás várja az érdeklődőket. A kisebb gyermekek számára külön szervezünk játszóházat, a nagyobbak már kreatív alkotási folyamatban és izgalmas kihívást jelentő táblás, stratégiai játékokban is részt vehetnek.
A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek és a konfliktusok feltérképezése, értelmezése felé. Válságkorszakban igen fontossá válnak egy kultúra túlélési stratégiái, ezért megpróbáljuk feltárni különböző szociokulturális csoportok ilyen stratégiáit, az általánosítás és a tanulságok igényével.

A témafeldolgozáshoz, a felvetett kérdések megvitatásához a fesztivál - szervezőinek szándéka szerint, illetve a felvetett témákból adódóan szinte természetes módon - bevonja a határ- és rokon tudományterületek, valamint a civil szféra képviselőit is, hogy találkozási lehetőséget biztosítson számukra, és a különböző megközelítések bemutatásával, az azokra való reflektálással valami több szülessen meg. A szekcióprogramok résztvevői között találjuk az MTA, az ELTE, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit, oktatóit, szociológusokat, építészeket, továbbá civil aktivistát, pedagógust, múzeumi szakembert.

Jó szórakozást, izgalmas együttgondolkodást, sok felfedezést és kellemes időtöltést kívánnak a fesztivál szervezői!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))