2011/03/07

Ha csütörötök akkor MÚZEUM... :)

Már szinte hagyományosan minden csütörtökön Múzeumokba járok Barátnőmmel Gabival.

Az első ilyen kulturális túra az Népi Iparművészeti múzeumba volt még januárban.
Múlthéten úgy volt, hogy a néprajzi múzeumba megyünk de EU-s gyűlés miatt nem tudtunk bemenni és megnézni a kiállítást így felmentünk a
Nemzeti Galériába és Munkácsy csodálatos triptihonjaiban gyönyörködjünk...

Megnéztük Munkácsy munkásságának fejlőődését is a kezdetektől...
tudjátok, hogy az enteriör képeken a szőnyegeket úgy festette meg, hogy fel vannak gyűrődve:) ? -na de ne ezért látogassatok el...

...hanem a munumentalistás, a káprázatos technikai tudás és a csodálatos művek miatt...így eggyütt látva ezeket a munumentális műveket, az emberben fel merülnek kérdések, át gondol dolgokat...az ember ábrázolások lenyűgözőek.. szinte a tulajdonosuk megszólal, kiaíbál le a képeiről...ZSENIÁLIS. Nagyon tetszettek az előtanulmányok, a fotók és a szénrajzok eredeti méretekben. Látszik, hogy nagyon sokat foglalkozott, iszonyú sokat rajzolt, tanulmányokat garmadáját készítette el, hogy létrejöjjenek ezek a csodálatos alkotások .

Most csütörtökön a Néprajzi Múzeumba sikerült újra ellátogatni - most be is jutottunk.-
- Megnéztük az Élő népművészet c. kiállítást és a
Mit gondolunk a Finnekről c kiállítást is.

...A Néprajzi Múzeum ismét izgalmas témát jár körül, ezúttal sztereotípiákat állít középpontba és számos izgalmas kérdésre a látogatóval együtt keresi a választ.
A szervezők a látogatókat is bevonva arra keresik a választ, vajon milyen sztereotípiák élnek bennünk, magyarokban a finnekkel kapcsolatban. Hallottunk már persze a szauna jótékony hatásáról, a Kalevaláról, vagy a Nokia térhódításáról, de vajon mennyire ismerjük őket valójában? 
A tárlat egy különleges sétára invitál, mely gazdag és mozgalmas anyagával ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A kiállítás és a hozzá tartozó, egy éven át tartó kulturális és tudományos programsorozat a néprajz, a kulturális antropológia eszköztárát felhasználva igyekszik a finnekről alkotott képet gazdagítani. A kiállítás kulcsfogalma a sztereotípia, vagyis a másik népről alkotott képünk és ennek viszonya saját önképükhöz. A sztereotípia leegyszerűsít és általánosít, de egyben lehetővé teszi a bizonyos társadalmi csoportokról, kultúrákról alkotott képünk árnyaltabbá tételét.  (A fotók  a netről) 
Részletek: www.neprajz.hu
 
Mindkettő nagyon jó és tartalmas, bár én a Finn kiállítást már iszonyú fáradtan kissé szomjasan és nyűgösen néztem- mivel se kávé, se űdítő, semmi se volt a múzeumba.
Átalakítás miatt még nem üzemelt a büfé se...
De erről csak azért, mert így már se kedvem se energiám nem maradt az állandó kiállításra... azt majd egy másik alkalommal. 
Szív melengető, hogy ennyien próbálják átvinni a néphagyományokat és a mai világba jól beilleszkedő módon használható tárgyakat létrehoznak szívvel lélekkel sok sok szeretettel, és nagy, felkészült technikai tudással.
1-2 képet sikerült csak készítenem, mert Murphy dolgozott, vittem ugyan fényképező gépet vettünk is fotós jegyet DE a gép aksija mikor merüljön le???
Így sajna tényleg csak 1-2 kép sikerült.
DE egy fontos momentum azért itt s akadt. Ahogy beléptünk a kiállításra az első tárgy egy tulipános láda volt... ki készítette?


.
.
.
.
MUNKÁCSY MIHÁLY.... csak úgy érdekességként :)Idén tizenötödször rendezik meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek helyszíne ezúttal a Néprajzi Múzeum: az elmúlt öt év legfontosabb, legjelentősebb tárgyait, mestermunkáit, mesterremekeit szakmai zsűri válogatta ki a beérkezett több ezer pályamunkából.

A kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy kiderüljön: a turistaközpontok, vásárok nagy részét napjainkban elöntő, többnyire igénytelen, nem kézműves munkával készült, „népművészetként” árult ajándéktárgyak mellett létezik hiteles, igényes és míves tárgykultúra is. A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a szaktárca (idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium) ötévente ad lehetőséget a hazai tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek képviselőinek, hogy az előző években született alkotásokat szakmai zsűri, majd a közönség előtt megmérettessék. 2010-ben a Néprajzi Múzeum nem csupán helyszínt ad a pályázatra érkezett munkák tárlatának, hanem közösen is rendezi azt a Hagyományok Házával.

Elo_nepmuveszet01

A pályázati felhívásra idén közel tízezer tárgy érkezett, ezeket a régiós előzsűrizések után egy neves szakemberekből álló zsűri bírálta el (a zsűritagok listája a háttéranyagban olvasható). A kiállításon nagyjából 450 alkotó, illetve alkotóközösség 1700 tárgyát mutatják be, amelyek a népi kismesterségek minden ágát képviselik (történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-csuhé-gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács, gyermekjáték).

Elo_nepmuveszet06

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba is beilleszthetők. A pályázatra érkező tárgyak elbírálásánál nemcsak az volt fontos, hogy az alkotók a hagyományos technikákkal, motívumokkal dolgozzanak, hanem az is, hogy az elkészült tárgyak ma is használhatók legyenek. A kiállított tárgyakat épp ezért nem csak vitrinekben, üvegfalak mögött láthatják az érdeklődők, hanem modern bútorokkal berendezett enteriőrben is. A kiállításra az előző tárlat óta eltelt öt évben folyamatosan készült a szakma: például a Hagyományok Háza országos szakági pályázatainak témája volt többek között az asztal és környezete, a terített asztal, az ágy és környezete, a gyermekélet és környezete, és ezekre a felhívásokra is rendkívül szép, míves alkotások érkeztek a hímzés, a csipke, a szőttes, a nemez, a fazekasság és a fonható szálas anyagok köréből. Ezek a díjnyertes alkotások is részt vesznek az országos bemutatón.

Elo_nepmuveszet02 

A 2010-es kiállításon a rendezők azt is bemutatják, milyen utat járt be a terület a népművészet felfedezésének kora (XIX. század vége), valamint a népi iparművészet létrejötte óta.

A 2011 március végéig látható kiállítást számos program kíséri: kézműves foglalkozások, szakmai események, koncertek és divatbemutató is, amelyen a népművészetből ihletet merítő, de ma is hordható viseleteket láthatnak az érdeklődők.


Szép napot ! by Szaszi

1 megjegyzés:

  1. De jó ez az összefoglaló és programajánló. Nekünk a szerda délután a kiránduló nap a gyerekekkel.

    VálaszTörlés

Kiváncsiak rám :)))