2011/05/31

Tisztul a kép

El telt pár nap és olvasok, nézegetek különféle blogokat, boltokat... már tisztul a kép mit és merre is kell tovább mennem...
Tegnap lemenetem a könyvtárba- mert oda is szoktam ám járni:)))

Nem szoktam viszont arról írni, hogy mit is olvasok... de ezt ajánlom szíves figyelmetekbe...

Sophievan der Stap : Ma szőke vagyok c. könyvét!


Ahány frizura, annyi NŐ? 
Sophie van der Stap 21 éves, amikor a rák egy szokatlan formáját diagnosztizálják nála. 
A feltűnő, életvidám diáklány életének színterévé egyik napról a másikra a kórház steril részlege válik. Ám ezek között a falak között Sophie egy teljesen új világot - a fehér köpenyek, pletykás nővérek és szexis orvosok világát fedezi fel. A közös szobák, a kopaszodás és a szemöldökceruzák világát. Ahogyan a parókák Sophie új létének részévé válnak, úgy talál magára, és nyeri vissza igényét az önkifejezés iránt. Kilenc parókájának minden egyes darabjával más a viszonya, viselésük más és más személyiséget kölcsönöz a lánynak. Sophie hangja frissítően őszinte és szókimondó, abszurdra való érzékenysége a legváratlanabb pillanatokban készteti mosolyra az olvasót.

... és valami más....

Erre a cikkre akadtam:))

Filcesedjünk:)))

Filcesedés

 A filc anyagról legtöbben gyermekkoruk barkácsóráira asszociálnak, pedig évek óta töretlen a filc népszerűsége a designerek körében is. 2006-ban mutatta be a Moroso ezt a Patricia Urquiola által tervezett, filcből formált, virágszerű motívumokkal díszített Antibodi nevű széket*. Ezt követték további bútorgyártók, filccel kárpitozott puffokat, kanapékat, székeket, és más lakberendezési kiegészítőket: párnákat, szőnyegeket dobva piacra.
*Legalábbis az én érdeklődésemet az Antibodi hívta fel a filc felhasználására a bútorok terén.








Ennek a széknek a formáját a különféle anyagokkal átitatott filc merevsége adja, nincsen alatta semmiféle támaszték.















Aztán Joseph Beuys jut még eszembe, az ő munkáinak meghatározó anyaga a filc, más, művészettől idegen anyagok mellett, mint a zsír, méz, kén. A párizsi Centre Pompidouban jártam filccel borított szobájában. Egy szintén filccel borított zongora állt a térben. Különös vonzódása ehhez az anyaghoz arra az élményére vezethető vissza, amikor a német légierő pilótájaként lezuhant a Krím-félszigeten. Több napig feküdt a hóba temetett gépben, mire a tatárok rátaláltak. Zsírral kenték be testét és filcbe csavarták. Itt tapasztalta meg az anyagok és tárgyak mágikus, gyógyító erejét.
 

A filc a legősibb textilanyag, Közép- és Belső-Ázsiából származik, de ismerték Európának azon részein is, ahol birkatenyésztéssel foglalkoztak. Birkagyapjúból készül, vízzel összegyúrva. Ezt a kézzel készült változatot nemeznek is hívjuk, a hasonló módon, ipari körülmények között készülőt, pedig inkább filcnek.


A magyar népművészetben a matyóhímzés jellegzetes alapja a fekete filc, ami kiemeli a teljes felületet kitöltő ragyogó, élénk színű hímzést.



A filc reneszánsza több tényezőnek is köszönhető. Egyre több tervezőt inspirálnak a természetes anyagok és a kézműves technikák, az így készült tárgyak a vizuális ingerek mellett a szaglásunkra és a tapintásunkra is hatnak. A high tech stílus mellett egyre nagyobb teret hódít a barátságos, otthonos stílus (egyre többször bukkan fel a divatos 'cosy' kifejezés), nemcsak a lakásokban, de a közösségi terekben is (étterem, iroda). A filc a szőrökkel és bőrökkel együtt veszi át a műanyagok helyét a belső terekben.

Másfelől a filc újrahasznosítható, illetve kapható újrahasznosított változata is. Ez utóbbi persze műanyaggal (műselyem) kevert gyapjú, vagy 100 % műanyag, melyet PET palackokból készítenek, és meglepő módon egészen hasonlítanak a gyapjúfilcre. A fenntartható fejlődés iránt elkötelezettek emiatt is szívesen választják a filcet, akár a műanyag változatát, hiszen a műanyag használata gyakran inkább környezettudatos, mint a természetes anyagoké.
Harmadrészt a filc a textilhez képest könnyebben kezelhető, nem kell elszegni, jól vágható, varrható, ragasztható, jó tartása van. Kiváló alapanyaga a minimál formavilágú tárgyaknak, gyakran bőrrel, patenttal kombinálják.
Mások számára éppen formai kísérletek tárgya, hajtogatják, raffolják…
Népszerűek a természetes színű (szürke, barna, törtfehér), és a kifejezetten élénk színű változatai. 
Ha nem gyári filc lemezt használunk, hanem közvetlenül gyapjúból kezdünk dolgozni, bármilyen formát ki tudunk alakítani. Erre valahogy nem nagyon látok klassz példát.

A mánia egyik ága – gyanítom Japánból ered – hogy a Föld természeti és tárgyi világának fellelhető összes elemét filcbe öntik. Komolyan, ha beírsz a keresőbe egy szót, majd melléírod: ’felt’ (filc angolul), a leghülyébb szavakra is ki fog adni egy filcből varrt kütyüt. Őrület!




Hő-és hangszigetelő tulajdonsága, valamint lángállósága alkalmassá teszi például hangelnyelő panelek, színházi függönyök készítésére.
Itt van például ez a Judit nagy kedvence, Karim Rashid tervezte fali panel.


Egyik legnagyobb hátránya  a textillel szemben, hogy mosógépben nem mosható, mint minden gyapjú, meleg víz és agresszív tisztítószerek hatására összemehet, formáját vesztheti, ezért külön odafigyelést igényel a tisztítása. 
Ez persze nem vonatkozik a mű filcre.


Szép napot ! by Szaszi

1 megjegyzés:

Kiváncsiak rám :)))