2012/03/23

Egy kis Koreai kultúra :)


Első foglalkozás- Tradicionális házak készítése volt a feladat :)

Hanok - a  Ház
(traditional) Korean-style house A hagyományos koreai stílusban épült házakat hanok-nak (한옥) nevezik. A régi koreai házak a természet formáit követve a természet harmóniáját kívánták elérni, ezért jellemző rájuk a természetesség és a környezetbarát építésmód. Az építéshez használt anyagok is a természetből származnak. Általában követ, fát, vagy sarat használtak, az ajtókat és ablakokat pedig fából készült hagyományos koreai papírral fedték be, így a házak még inkább természetes szépséget sugároznak.

A koreaiak régen cseréptetős, vagy rizsszalmából készült szalmatetős házakban éltek. A tető sarkainál magasba ívelő cseréptetős házakat, vagy a takaros szalmatetős házakat nézve érezni lehet a valaha ott élt emberek életét és bölcsességét.
Az ajtókra hagyományos fehér papírt ragasztottak, mely kellő szellőzést biztosított és a napfényt is átengedte. A fűtést padlófűtéssel oldották meg, úgy, hogy a konyhai tűzhely melege a padló alatt áramolva melegítette a helyiségeket.

Bár ezek a házak általában rendelkeztek kerttel, a kertek a helyi táj sajátosságait figyelembe véve és utánozva a természetesség benyomását keltették. Noha a nemesek közt volt, aki különös figyelmet szentelt a kertjének, azonban nagyrészt ígyis a természettel harmonikus formák kialakítására törekedtek. Az egyszerű emberek házainál általában elöl volt egy udvar, hátul pedig, ahol elég napfényt kaphattak, a különböző szószok tárolására használt edényeknek alakítottak ki egy helyet. Ezekben az edényekben szójaszószt, szójababpasztát, vörös paprikaporból készült pasztát, és hasonlókat tároltak, és ennek a tároló helynek, vagy a kertnek a szélére virágokat ültettek. 

Hanbok ruházat 
Origamiztunk egy csodás babát is...


A koreai életmódnak megfelelően kialakult jellegzetes ruha a hanbok. 
A hanbok azonban több mint ruha, ez Korea szimbóluma is egyben. Az egyenesek és az ívelt vonalak harmóniájának köszönhetően a hanbok gyönyörű vonalú, a test kisebb szépséghibáit is elfedő ruhadarab.

A hanbok szépsége a felsőrész ujjának ívelt aljában és a ruhához tartozó zokni felfelé ívelő orrában rejlik. A fehér gallér összefogja és még jobban kiemeli a ruha szépségét. Kiváltképp a fehér hócsalánból készült szoknya és felsőrész viselésekor mutatkozik meg a tiszta és klasszikus szépség.

Ahhoz, hogy a hanbok-ot elegánsan viselhessük, megfelelő szabású és mennyiségű alsóneműt kell felvennünk – ettől nyeri el ugyanis a ruha a formáját. A hanbok eredetileg fehér színű, de évszaktól és alkalomtól függően más-más színben hordják.

A hanbok-ot mára általában csak nagyobb ünnepekkor, vagy családi eseményeken viselik, a mindennapokban pedig nyugati mintára öltözködnek. Azonban egyre több az olyan ember, aki a mindennapokban is felismeri és élvezi a hanbok nyújtotta kényelmes érzést.
Szép napot ! by Szaszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiváncsiak rám :)))